Poljska želi zatvoriti azilante u kampove

Poljska, Mađarska i druge srednjoevropske zemlje članice EU-a protive se planu Evropske komisije (EPA)

Poljska radi na propisima koji bi joj dopustili da pritvaraju tražioce azila u granične kampove, saopćio je ministar unutrašnjih poslova Mariusz Blaszczak, tvrdeći da je takva praksa dobro poslužila Mađarskoj iako je bila izložena kritikama UN-a, javlja Reuters.

Poljska, Mađarska i druge srednjoevropske zemlje članice EU-a protive se planu Evropske komisije da rasporedi migrante iz Afrike i sa Bliskog istoka širom ovog bloka.

Ali, za razliku od Mađarske, Poljska, koja je prošle godine izdala više od milion radnih dozvola za Ukrajince, nije primila hiljade migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka.

“Moj zadatak je osigurati sigurnost Poljaka. Mi također moramo biti spremni na ovaj loš scenarij, za koji se nadam da se neće desiti. Taj loš scenarij jest val migracija koji bi mogao zadesiti Poljsku”, kazao je Blaszczak za državnu televiziju.

Migranti su sigurnosni rizik

U razgovoru za Radio Zet, na pitanje bi li smjestio migrante u transportne kontejnere iza bodljikave žice, Blaszczak je rekao da je to “ideja za vanrednu situaciju koja je dobro poslužila u Mađarskoj”.

Također je ponovio da bi primanje migranata prema planu Evropske unije moglo predstavljati sigurnosni rizik za Poljsku.

“U Poljskoj nije bilo terorističkih napada, jer se Poljska povukla iz plana koji je usvojila prethodna vlada za prihvatanje hiljada migranata koji se nazivaju izbjeglicama”, rekao je Blaszczak za državnu televiziju.

Izvor: Agencije