Poljski lider: EU ne razumije istok Evrope

Duda: Ne postoji dovoljno solidarnosti u razumijevanju situacije u državama Centralne i Istočne Evrope (AP)

Predsjednik Poljske Andrzej Duda optužio je Evropsku uniju kako pokazuje „premalo solidarnosti“ sa svojim istočnih članicama. Reakcija lidera Poljske je uslijedila nakon jučerašnje kritike Evropske unije njegovoj Vladi.

„Ne postoji dovoljno solidarnosti u razumijevanju situacije u državama Centralne i Istočne Evrope. Drugim riječima, zemlje koje su nedavno pristupile Evropskoj uniji, pokušavaju uhvatiti korak sa bogatim zemljama Zapada“, rekao je Duda.

Predsjednik Poljske je precizirao kako od Unije očekuje da  „podigne životni standard mladih ljudi, tako da ne moraju tražiti posao po inostranstvu kako bi imali platu sa kojom mogu normalno živjeti“.

Raspodjela izbjeglica

Poljska je na meti kritika zbog odbijanja da uzme udio u raspodjeli izbjeglica i migranata po planu EU, navodeći kao opravdanje strah za sigurnost nakon napada u Briselu, prenosi AFP.

Konzervativna Vlada u Varšavi se suočava i sa kritikama zbog kontraverzne reforme, zbog kojih je EU pokrenula istragu sa ciljem utvrđivanja da li predložene izmjene poljskog Ustavnog suda krše osnovna prava demokratije.

Duda je rekao kako „podržava EU kao zajednicu država koje sarađuju, posebno u ekonomskoj sferi, ali bez uplitanja u pitanja koja trebaju ostati u granicama nacionalnog suvereniteta“, prenosi AFP.

Izvor: Agencije