Poljski parlament prihvatio spornu reformu Vrhovnog suda

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski i njegova stranka Pravo i pravda odlučili su zanemariti upozorenja iz EU-a

Poljski zastupnici su u četvrtak prihvatili spornu reformu Vrhovnog suda unatoč javnim prosvjedima i upozorenjima Europske unije, zabrinute za neovisnost pravosuđa u tolikoj mjeri da je zaprijetila neviđenim sankcijama.

Prije glasovanja kojemu su prethodile burne rasprave u parlamentu Poljske, oporba je upozorila da se događa “državni udar” koji ugrožava neovisnost pravosudnog sustava, prenosi Hina.

No, konzervativci u stranci Pravo i pravda (PiS), na vlasti od jeseni 2015., odlučili su zanemariti upozorenja Europske komisije, predsjednika Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

Komisija je u srijedu pozvala Varšavu da “prekine” reformu pravosudnog sustava, zaprijetivši sankcijama.

Timmermans: Blizu smo pokretanja sankcija

“Veoma smo blizu tome da pokrenemo članak 7 ugovora EU-a”, što znači moguće sankcije poput ukidanja prava glasovanja Poljske u EU-u, upozorio je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Poljske reforme idu općenito za tim da povećaju kontrolu izvršne vlasti nad pravosuđem i da mu obnove kadrove.

“Postoji opasnost da sudovi budu podređeni političarima”, istaknuo je pred novinarima poljski pučki pravobranitelj Adam Bodnar. “PiS koji nema većinu koja se traži po ustavu, pokušava zakonima mijenjati politički sustav u Poljskoj”, rekao je.

U Donjem domu, u kojemu PiS ima većinu, 235 zastupnika je glasovalo za nacrt zakona, 192 su bila protiv i dva suzdržana.

Izvor: Agencije