Poljski plan za nezavisnost od ruskog plina

Konflikt na istoku Ukrajine pokrenuo je strahove o novom hladnom ratu. Ali, današnje oružje nisu samo avioni i rakete, već svakodnevne potrepštine, poput nafte ili voća. Poljski uzgajivači jabuka našli su se na prvoj liniji fronta ekonomskog rata između Rusije i zapadnih zemalja.

Poljske jabuke postale su žrtva međusobnih sankcija. Odluka Moskve kojom se zabranjuje uvoz većine poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije teško je pogodila voćarsku zajednicu.

“U nepreglednim voćnjacima uzgaja se poznata poljska jabuka ‘Grojec’. Vrlo je ukusna. Poljaci je vole, ali ne samo oni. Prošle godine Poljska je izvezla 677.000 tona ovih jabuka u Rusiju”, javlja iz Gdanjska reporter Al Jazeere Ali Velshi.

Voćari gube milijarde eura

To je 56 posto od ukupnog izvoza jabuka. Ali, 1. kolovoza ove godine izvoz je prekinut. Te jabuke sada nema tko kupiti, što će poljske voćare koštati 454 milijuna eura do kraja godine.

Panika zbog jabuka je simbol mnogo većeg straha koji se širi europskim kontinentom, čije se ekonomsko zdravlje sve više narušava. Sankcije, također, uzimaju svoj danak ionako stagnirajućoj ruskoj ekonomiji. Pad cijena nafte na svjetskom tržištu doveo je zemlju na rub recesije, a ruska nacionalna valuta pala je na rekordno niske vrijednosti.

Ruska središnja banka predviđa da će strani investitori povući 128 milijardi dolara s ruskog tržišta kapitala do kraja ove godine. Dvostruko više u odnosu na 2013. godinu.

U ekonomskoj borbi sa Zapadom, ruski predsjednik Vladimir Putin na svojoj strani ima moćno oružje – naftu i plin. Osamdesetih godina prošlog stoljeća Rusi su izgradili mrežu plinovoda kojom su spojili svoje sibirske rezerve tog energenta s europskim domaćinstvima i industrijama, koristeći Ukrajinu kao glavno čvorište mreže.

Europa bi se, zato, našla u nezavidnoj situaciji ukoliko Rusija zavrne venitle. Kako bi se oslobodila takve ovisnosti, Poljska je pokrenula najagresivniju akciju od bilo koje europske zemlje.

Agresivan poljski plan izgradnje LNG-a

“Poljska očekuje da će do sredine iduće godine izgraditi masovni terminal tekućeg prirodnog plina, odnosno LNG-a. Tako bi ova zemlja prepolovila 10 milijardi kubnih metara plina koliko trenutno uvozi iz Rusije. Nove isporuke stizat će brodovima”, javlja Velshi.

Projekt je to koji snažno zagovara bivši poljski predsjednik i ikona Hladnog rata, Lech Walesa.

“Još samo nekoliko mjeseci ili godina i bit ćemo energetski neovisni od Rusije. Rusija će izgubiti, jer neće ostati nitko da kupi njezine resurse. Sada nismo u stanju napraviti takav potez, ali bit ćemo u bližoj budućnosti”, kaže Walesa.

I ovaj plan dio je sveobuhvatnog ekonomskog rata koji je posijao sjeme nezadovoljstva od državnih ureda u Bruxellesu, pa sve do poljskih voćnjaka.

Izvor: Al Jazeera