Poljski šef diplomatije: Le Pen želi zakon džungle u Evropi

Tokom posjete Parizu poljski ministar neplanirano je razgovarao 90 minuta s liderkom ultradesničarske stranke Nacionalni front (EPA)

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski izjavio je nakon sastanka s kandidatkinjom za predsjednika Francuske Marine Le Pen da njena vizija Evrope znači “povratak na zakone džungle”, prenosi Reuters.

On je tokom posjete Parizu neplanirano razgovarao 90 minuta sa šeficom ultradesničarske stranke Nacionalni front, koja se rijetko sastaje sa diplomatama iz EU-a.

“Le Pen se zalaže za manje solidarnosti u Uniji, a to znači povratak zakonu džungle”, rekao je Waszczykowski.

Kvote za prihvat izbjeglica

On se u ponedjeljak sastao i sa Brunom Le Maireom, zaduženim za evropska i međunarodna pitanja u ime predsjedničkog kandidata konzervativne stranke Francoisa Fillona.

Poljska vladajuća stranka Prava i pravde dijeli protivljenje Le Pen zajedničkoj evropskoj valuti i kvotama EU-a za prihvat izbjeglica sa Bliskog istoka.

Poljski predsjednik Jaroslaw Kaczynski ranije je izrazio ambicije da pomogne preoblikovanje Evrope u blok gdje će države članice moći znatno više reći o institucijama u Briselu.

Izvor: Agencije