Oglasi

Polovina životinjskih vrsta izumrijet će do 2050. godine

Tokom Zemljine 4,5 milijardi godina duge historije desilo se pet velikih izumiranja, u kojima su nestale gotovo sve vrste životinja na planeti.
Naučnici i lideri fokusirat će se na prijetnje poznatim vrstama, poput polarnih medvjeda i slonovaReuters

Gotovo polovina vrsta koje danas naseljavaju planetu Zemlju mogla bi izumrijeti do polovine ovog stoljeća osim ako ljudi ne zaustave klimatske promjene i uspore rast stanovništva planete, stavovi su vodećih biologa i ekologa svijeta.

Oni su se okupili ove sedmice u Vatikanu na konferenciji pod nazivom "Kako spasiti prirodni svijet od kojeg zavisimo".

Naučnici predviđaju kako bi se do sredine stoljeća između 30 i 50 posto svih vrsta živih bića moglo naći pred izumiranjem.

Rimokatolička crkva učinila je ekološka pitanja svojom prvom brigom otkad je na njeno čelo došao papa Franjo.

'Šesto izumiranje'

Naučnici i katolički lideri na konferenciji će se fokusirati ne samo na prijetnje poznatim vrstama, poput polarnih medvjeda i slonova, već i daleko manjim grupama životinja i biljaka.

Konferencija će se fokusirati na tzv. šesto izumiranje, koje planeta vjerovatno sada doživljava.

Tokom Zemljine 4,5 milijardi godina duge historije desilo se pet velikih izumiranja, u kojima su nestale gotovo sve vrste života na planeti.

Posljednje od njih desilo se prije 65 miliona godina, kada su nestali dinosauri.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.