Pomoć daju samo majkama državljankama Srbije

Prema Zakonu o finansijskoj pomoći porodicama sa djecom, sva prvorođena djeca u Srbiji od države dobivaju jednokratnu novčanu pomoć i roditeljski dodatak, a ukoliko majka nema posao i jednokratnu pomoć za nezaposlene porodilje.

Međutim, prema istom tom zakonu, ne može dobiti ništa od toga, ako nema državljanstvo Srbije.

Sa tek šest mjeseci, Igor Đorđević je jedna od najpoznatijih beba u Nišu i to, kažu njegovi roditelji, zbog apsurdnosti jednog zakona.

Razočarenja i nejasnoće

Kao prvo dijete nezaposlenih roditelja, trebalo bi da dobije blizu 900 eura pomoći od države. Ne može, jer mu majka nije državljanka Srbije. 

“Strašan osećaj. Moje dete je diskriminisano i razočaran sam u svoju državu, tu sam rođen, tu živim, ne razumem, mnoge stvari mi nisu jasne. Nisam mogao da verujem kad sam čuo da po zakonu nema pravo. To je neverovatno“, kazao je otac Mile Đorđević.

Anđelina, rodom Albanka, prije godinu dana udala se u Srbiji. Zatečena je situacijom.   

“Dete kad se rodi u Albaniji, nebitno gde – u avionu iznad Tirane, ono je albanski državljanin i ima sva prava koja mu po zakonu pripadaju“, kazala je majka Anđelina Đorđević.

Na slučaj porodice Đorđević, reagovao je jedan od članova Gradskog vijeća Niša, advokat Srđan Aleksić.

Ukazujući da je problem u tome što Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa djecom, novčanu pomoć vezuje za majku umjesto za dijete, najavio je žalbu Ustavnom sudu.

“Smatram da tu odluku treba vezati za dete jer mali Igor samim rođenjem je dobio državljanstvo Srbije i ta pomoć je njemu potrebna, ne roditeljima. Ova odluka nije adekvatna vremenu u kome živimo, možda je pre bila, pre desetak godina, sad imamo mješovite brakove, devet u Nišu u zadnjih godinu dana.“, rekao je Aleksić.

Zaštita ravnopravnosti

Koliko je u Srbiji djece koja su u istoj situaciji, nije tačno poznato.

Neka približna slika dobija se tek na osnovu pritužbi koje stižu povjerenici za zaštitu ravnopravnosti, a kojoj su se obratili i Igorovi roditelji.

U slučaju porodice Đorđević, povjerenica za ravnopravnost Nevena Petrušić ocijenila je da je riječ o diskriminaciji.

“Ovde se radilo zapravo o tome da nije u pitanju pravo koje ostvaruje majka, svejedno što će se to dati majci. Da je to pravo koje pripada detetu i da je potrebno otkloniti takav jedan uslov i predvideti da ako otac ima prebivaliste na teritoriji opstine, toj porodici treba obezbediti tu pomoc koja se daje“, zaključila je Petrušić.

Tražila je i ocjenu ustavnosti.

Ustavni sud odgovorio je da odredba važećeg zakona nije neustavna, ali da zakonske norme moraju da se tumače u duhu Ustava, odnosno u duhu zabrane diskriminacije.

U nadležnom ministarstvu najavljuju da će Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa djecom biti izmijenjen.

Izvor: Al Jazeera