Pomoć Italiji zbog poplava iz 2011.

Snažne oluje su proteklog vikenda i u ponedjeljak pogodile centralnu i sjevernu Italiju, izazvavši poplave i veliku štetu (AFP)

Evropska komisija (EK) odlučila je izdvojiti 18 miliona američkih dolara iz fondova solidarnosti za saniranje posljedica poplava koje su prije godinu dana pogodile centralnu Italiju.

Ova najava je odgovor na zahtjev italijanske Vlade da joj bude dodijeljena finansijska pomoć za hitno saniranje štete usljed poplava u Liguriji i Toskani 25. i 26. oktobra prošle godine.

Novac će biti upotrebljen za popravljanje električne, vodovodne i kanalizacione opreme i infrastrukture, kao i za popravku puteva i čišćenje oblasti koje su pretrpjele štetu.

Ovoj oblasti ponovo prijeti rizik od dalje štete zbog novih poplava.

Snažne oluje su proteklog vikenda i u ponedjeljak pogodile centralnu i sjevernu Italiju, izazvavši poplave, štetu i evakuacije, naročito u Toskani i sjeveroistočnim regijama Italije.

U Toskani, gdje je jedan muškarac izgubio život u poplavama, provincije Grosseto, Siena i Arezzo nalaze se u stanju pripravnosti, jer je tokom vikenda palo 200 milimetara kiše.

Izvor: Agencije