Pomoć u zapošljavanju mladih Aboridžina

Tržište australske starosjedilačke umjetnosti uvijek je bilo unosno. Sada jedno socijalno preduzeće pokušava da iskoristi popularnost te vrste umjetnosti kako bi pomoglo mladim Aboridžinima. 

Dok je tražila posao, Ash Little se činilo da je sve protiv nje. Ova 24-godišnjakinja je samohrana majka bez kvalifikacija i iskustva.

Također je Aboridžinka, zbog čega je imala pet puta manje mogućnosti da pronađe posao. Ali, pomoglo joj je jedno socijalno preduzeće.

„Mislim da bi mi bilo teško bilo gdje drugo naći posao. Nisam bila otvorena i komunikativna, tako da nisam dobro prolazila na razgovorima, a nisam imala ni dobru biografiju”, kaže Little koja je sada koordinatorica u kompaniji Blak Markets koja se bavi prodajom radova aboridžinskih umjetnika na internetu i izložbama.

Učiti mlade o aboridžinskoj tradiciji

Počela je kao kafe-kuharica, a sada je na obuci za voditeljicu izložbi.

„Počinjem se razvijati i stjecati samopouzdanje u radu s ljudima”, dodaje. 

„Gledao sam koliko se Ash trudi da nauči. Počela je od najjednostavnijih poslova, a sada praktično upravlja kompanijom. Fantastična je”, kaže Peter Cooley, izvršrni direktor. 

Ističe da je jedan od prioriteta kompanije zapošljavanje mladih Aboridžina poput Ash. Jedna je od šestero koje trenutno zapošljavaju.

Drugi cilj je učiti mlade o aboridžinskoj tradiciji.

„Vodimo kampove za djecu na kojima se povezuju sa svojom kulturom. Odvodimo ih u prirodu, šumu ili na obalu, i učimo kako praviti rukotvorine ili prikupljati hranu iz okeana.”

Pad cijena umjetnina

Socijalne programe djelimično finansiraju prodajom umjetnina. Blak Markets postoji tek dvije godine, a trenutno zarađuju dovoljno za finansiranje petine programa koje vode.

Cilj im je biti u mogućnosti da se u potpunosti samofinansiraju. Ali ovo je težak period za tržište aboridžinske umjetnosti. 

Pojedina djela prodaju se po visokim cijenama, ali mnoga su potcijenjena. Nedavne izmjene zakona o umjetnosti dovele su do pada cijena.

„Primijetio sam da su cijene djela slikara koji su veoma produktivni prosječno niže nego ranije”, kaže Adam Thwaites iz aukcijske kuće Lawsons.

Međutim, za Petera Cooleyja umjetnost je pitanje kulture i identiteta. Kaže da njegova kompanija ne osjeća posljedice pada cijena umjetnina, jer mnogi kupci žele autentične radove provjerenog porijekla.

Zbog toga se nada da će još dugo mladima poput Ash Little moći pružati priliku za zaposlenje i bolji život. 

Izvor: Al Jazeera