Pompeo: Izbaciti i posljednju iransku čizmu iz Sirije

Mike Pompeo je SAD nazvao "snagom dobra' na Bliskom istoku (EPA)

U govoru na Američkom univerzitetu u Kairu, državni sekretar SAD-a Mike Pompeo obrušio se na Iran, izlažući viziju administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok.

On je pozvao na kraj bliskoistočnih rivalstava kako bi se zaustavio utjecaj Teherana te je pozvao da se iz Sirije “izbaci svaka iranska čizma”.

“Vrijeme je da se stara rivalstva okončaju, za dobro regije”, rekao je Pompeo tokom bliskoistočne turneje, na koju je došao nakon najave povlačenja američke vojske iz Sirije.

On je dodao da će SAD upotrijebiti diplomatiju, raditi s partnerima kako bi izbacili i “posljednju iransku čizmu iz Sirije” te pojačati napore “da se dugo paćenom narodu Sirije omoguće mir i stabilnost”.

Pompeo je politiku Trumpovog prethodnika Baracka Obame nazvao pogrešnom, navodeći da je umanjio ulogu Amerike u regiji i ohrabio njenog najvećeg neprijatelja – Iran.

‘Arogantan pristup Bliskom istoku’

On je dodao da je Obama bio naivan kada se suočio s izazovima nakon pobuna koje su izbile na Bliskom istoku i Egiptu, počev od 2011. godine.

Pompeo je okrivio prethodnu administraciju za uspon grupe Islamska država Irak i Levant i jačanje samouvjerenosti Irana, što je bila posljedica podizanja sankcija nakon potpisa sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Nazivajući SAD “snagom dobra” na Bliskom istoku, Pompeo je nastojao uvjeriti saveznike da će Amerikanci ostati posvećeni eliminaciji prijetnji koje izaziva ISIL i nakon povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Al Jazeerin viši politički analitičar Marwan Bishara kaže da Trumpov govor nije naišao na odjek u arapskom svijetu.

“To je arogantan pristup Bliskom istoku, koji je u američkim ratovima od 80-tih godina pretrpio milionske žrtve. Samo prošle godine je oko 40.000 ljudi poginulo u Afganistanu, u ratu koji traje već 17-18 godina”, kaže Bishara.

Izvor: Al Jazeera i agencije