Pompeo, Khashoggi i problem koji je napravio Bin Salman

Susret američkog državnog sekretara Mikea Pompea i saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana u Rijadu 16. oktobra 2018. (Reuters)

Legendarni gangsterski film Pulp Fiction Quentina Tarantina iz 1994. godine obiluje lako pamtljivim scenama, no kada sam vidio put američkog državnog sekretara Mikea Pompea do Rijada, a potom do Turske, u mislima mi se pojavila ona sa Harveyjom Keitelom kada govori: „Ja sam Winston Wolfe. Mi rješavamo probleme“.

Problem je tijelo mrtvog čovjeka koje treba što prije ukloniti.

„Ako sam dobro informiran, sat otkucava. Da li je to tačno“, govori uglađeno odjeveni Wolfe dvojici ubica koje glume John Travolta i Samuel L Jackson. Sa preciznim instrukcijama, izgovorenim u stakato maniru, on ih savjetuje da brzo djeluju: „Ono gdje trebate paziti su oni dijelovi koji prave veliki nered.“

Otmica i ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra stvorila je ogroman nered za Donalda Trumpa i Saudijce, ponajviše za prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Jednostavno pitanje

Saudijci su dvije sedmice izvrdavali, širili lažne vijesti i pokušavali okaljati ime Jamala Khashoggija koristeći kolumniste sa Zapada koji su bliski režimu, a među njima je bio i Con Coughlin iz Daily Telegrapha. Nisu uspjeli. Kao ni proračunata tišina Donalda Trumpa u danima nakon nestanka Khashoggija.

Saudijci nikada nisu odgovorili na jedno jednostavno pitanje, a to je ako je Khashoggi napustio konzulat „nakon nekoliko minuta ili jednog sata“, kako je tvrdio Mohammed bin Salman u intervjuu za Bloomberg 3. oktobra, zašto se nije odmah sreo sa svojom turskom zaručnicom Hatice Cengiz koja ga je čekala ispred?

Dok su turske vlasti objavljivale osuđujuće dokaze – da je 15-člani saudijski tim ubica stigao u ambasadu prije nego je došao Khashoggi, kako je među njima bio forenzički specijalista sa pilom za kosti, kako su napustili Istanbul i Tursku istoga dana – postajalo je sve jasnije kako priče poput one da je Katar kriv za nestanak ne vrijede papira na kojem se pišu.

Saudijci su prijetili da će koristiti naftu kao oružje protiv svake države koja počne postavljati pitanja. Ako to ne bude nafta, onda će povući svoj ogromni budžet za naoružanje i trošiti ga drugdje, na primjer kod Kineza ili Rusa. Također su prijetili vlastitim građanima petogodišnjom zatvorskom kaznom i globama od 800.000 dolara za širenje glasina, a svo vrijeme su marljivo i bezuspješno pokušavali širiti laži i glasine.

U međuvremenu, zapadni saveznici i saradnici zaprepašteno su doznali užasavajuće detalje: Jamal Khashoggi je mučen prije negoli je ubijen i njegovo tijelo je isječeno i uklonjeno u odvojenim kontejnerima ubica. Turci navode kako imaju videosnimak, premda ne govore odakle im; vjerovatno su ga dobili kroz vlastitu mrežu sigurnosnih službi koje prate konzulat.

‘Davos u pustinji’

Konferenciju Inicijative za buduće investicije koju je planirao Mohammed bin Salman od 23. do 25. oktobra u Rijadu sada izbjegavaju velike medijske kuće, korporativni sponzori i učesnici, među kojima su Bloomberg, New York Times, Financial Times, Dara Khosrowshahi iz Ubera, Viacomov izvršni šef Bob Bakish i lider Svjetske banke Jim Yong-kim.

„Davos u pustinji“, kako je dobio nadimak ovaj skup, trebao je raditi kao sjajni, visokotehnološki automobil za utrke, napravljen da donese prijeko potrebne strane investicije u Kraljevstvo kako bi bila pokrenuta MBS-ova refoma saudijske ekonomije Vision 2030. Sada izgleda više kao pokvarena krntija, parkirana pored ceste.

Kako je prijestolonasljednik postajao sve više izolirana i usamljena figura, Donald Trump je, nakon iznošenja nejasnih, ali prijetećih galama o kažnjavanu odgovornih, napravio mentalni napor i nazvao prinčeva oca, kralja Salmana. Nakon njihovog razgovora, Trump je naveo kako Salman ne zna ništa o aferi Khashoggi, što bi moglo biti rijedak tren istine kod predsjednika pošto je kralj često nesvjestan šta planira i radi njegov drski i arogantni miljenik.

Trump je onda bacio uže za spašavanje: „Meni se čini kako bi ovo mogli biti odmetnute ubice. Ko zna?“, reče predsjednik novinarima 15. oktobra.

Ah da, stara prevara sa odmetnutim ubicama. Po njoj će Mike Pompeo, kao Vincent Wolfe koji rješava problem u Pulp Fictionu, pokušavati riješiti posljednje detalje.

To će zvučati nekako ovako: odmetnuti elementi, njih 15 u redovima saudijske sigurnosne službe koji djeluju na vlastitu inicijativu, proveli su neodobreni razgovor koji je postao malo preoštar i, nažalost, doveo do slučajne smrti Jamala Khashoggija.

Posve nevjerovatno. MBS je za sebe prikupio više moći od bilo kojeg drugog saudijskog lidera od vremena njegova djeca Ibn Sauda, osnivača modernog kraljevstva. Bez njegovog znanja i odobrenja se u Saudijskoj Arabiji ne dešava ništa što je važno. Plan o uklanjanju Khashoggija pravljen je mjesecima i po njemu je novinara namamio saudijski ambasador u Washingtonu (i mlađi brat MBS-a) Khalid bin Salman sa obećanjima da je dobrodošao kući. Vrijedi istaći kako je Khalid napustio Washington DC prošle sedmice i ne očekuje se njegov povratak.

Erdoganova igra

Tako Trumpovo uže za spašavanje može na kraju biti sidro broda koje će potopiti MBS-a. Ključno je da li će Mike Pompeo moći prodati priču o odmetnutim ubicama turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i to preko Erdoganovog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua kada se susretnu u Ankari. Erdogan se sa Saudijcima igrao igru mačke i miša koristeći turske medije koje je odranije ukrotio za povećanje pritiska tako što, na primjer, objavljuje imena fotografije i snimke sigurnosnih kamera na kojima se vide ubice, a istovremeno izbjegava direktno osuđivanje Saudijaca i MBS-a.

Erdogan ima dobre razloge za tako djelovanje. Turska ekonomija ima problema i on priželjkuje da će mu saudijski novac pomoći prevazići krizu. Ako prejako stisne, Saudijci – koji su već značajno investirali u turski segment nekretnina – će uzvratiti. Ako polako stisne, oni će doći sa značajnim investicijama. Delikatna i oprezna igra, no Erdogan se već dokazao kao majstor takvih igara sa Rusima i Izraelcima.

Ako Pompeo može riješiti nered koji je MBS napravio tako što uspije Turcima prodati priču o „odmetnutim elementima“ onda će to nekako nestati. Problem je što je prijestolonasljednik već odgovoran za brojne nerede: užasni rat u Jemenu, kidnapiranje i primoravanje libanskog premijera na ostavku koju je on povukao, blokada Katara, hapšenja aktivistica za ženska prava nakon što je ženama dao pravo da voze automobile, diplomatski napad na Kanadu zbog drskosti ove države da protestira zbog hapšenja ovih žena, odgađanje prodaje dionica saudijskog Aramca koja treba donijeti 100 milijardi dolara za Vision 2030.

Trump mora držati MBS-a iznad vode barem do novembarskih izbora na sredini mandata ako ništa onda da barem osigura da rast cijena nafte ne probije maksimum. No, sve više će kada pogleda princa pomisliti „luzer“. Trump želi i dalje prodavati oružje Saudijcima, održavati nisku cijenu nafte i držati ih u kampanji protiv Irana. Trenutno, ne smeta mu previše ko isporučuje, on samo želi isporuke.

U svijetu gangstera, to nije dobra pozicija za MBS-a. No, ovo nije gangsterski film. Ovo je stvarni život u kojem je dobar čovjek i hrabar novinar je ubijen. Moramo svi pamtiti Jamala Khashoggija i nikada ne zaboraviti ko je na kraju odgovoran za njegovu smrt.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera