Pompeo o Iranu: Najveći sponzor terora, evropske kompanije bježe

Kancelarija Mikea Pompea naredila je da saopštenje bude poništeno, ali je birokratska procedura već bila pokrenuta (EPA)

Državni sekretar SAD Mike Pompeo branio je u intervjuima koje je dao američkim televizijskim kanalima Fox news i CBS news odluku predsednika Donalda Trumpa o vraćanju sankcija Iranu, koja stupa na snagu ovog ponedeljka.

U intervjuu Fox newsu Pompeo je odluku Bele kuće morao da brani od kritika pojedinih konzervativaca da Trumpove sankcije, kako navodi ovaj kanal, “ne sežu dovoljno da osakate iransku privredu”.

“Sankcije koje će biti ponovo uvedene najteže su sankcije ikada uvedene Islamskoj Republici Iran. Namera im je samo jedna – da najvećem svetskom sponzoru terora uskrate sposobnost da čini stvari poput onih koje su činili u poslednjih nekoliko nedelja”, rekao je Pompeo ne precizirajući na kakvo delovanje Teherana konkretno misli.

“Sankcije podstiču šansu iranskog naroda za promene”

CBS news podseća da su sankcije Iranu ukinute 2015. u skladu sa međunarodnim nuklearnim sporazumom sa tom zemljom da bi Trump ranije ove godine rešio da povuče SAD iz tog sporazuma.

U intervjuu tom kanalu Pompeo je kazao da “evropske zemlje već beže iz Irana”.

“Evropske kompanije pobegle su iz Irana u velikom broju. Stotine biznisa napustilo je Iran. Ceo svet razume da su ove sankcije stvarne, da su važne, da podstiču šansu iranskog naroda da načini promene u Iranu koje oni tako očajnički žele i da zaustave Iran u tome da bogatstvo i novac koriste za nastavak podsticanja terora širom sveta”, naveo je Pompeo.

Izvor: Agencije