Pompeo pisao BiH: Sarađujte s NATO-om slično kao Srbija

Prekid neprijateljstva, koji se uglavnom poštuje, stupio je na snagu u nedjelju u okolini libijske prijestolnice (Arhiva)

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo pozvao je tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje s NATO-om, ističući da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati utjecaja na odnose sa susjedima, jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom.

Pompeo je pozvao članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, a koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom planu za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO – MAP.

On je naveo da je približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u “jasno naglašeno u aktuelnoj Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine i da razumije da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine da bi veći stepen saradnje s Alijansom mogao imati utjecaja na odnose sa susjedima”, prenose bh. mediji.

Ojačati proces reformi

Ukazao je i da Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe s ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a te da zato nema razloga da Bosna i Hercegovina ne uspostavi slične odnose sa Sjevernoatlanskim savezom.

Pompeo je, u pismu upućenom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, odao priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa i pozvao tročlanog šefa države da ga proslijedi Briselu što je prije moguće.

“Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan utjecaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga [Bosne i Hercegovine]. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u Bosni i Hercegovini i ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata u pregovorima s Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne vlasti Bosne i Hrecegovine i iskoristite prednosti procesa usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa”, naveo je Pompeo.

Na kraju je naveo da je Bosna i Hercegovina od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da SAD želi veći stepen saradnje s Bosnom i Hercegovinom.

Zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

Bosna i Hercegovina je nedavno dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a, što ne znači automatski i članstvo u NATO.

Ministri vanjskih poslova NATO-a odobrili su 5. decembra prvi Godišnji nacionalni program, čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO.

MAP predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija, namijenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO.

Reforme i pripreme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, sigurnosnu i pravna pitanja.

Izvor: Agencije