Pompeo: Povlačenje vojnika nije kraj američke borbe

Prekid neprijateljstva, koji se uglavnom poštuje, stupio je na snagu u nedjelju u okolini libijske prijestolnice (Arhiva)

Američki državni sekretar Mike Pompeo umirio je saveznike rekavši da povlačenje američkih vojnika iz Sirije nije “kraj američke borbe” i pozvao ih na daljnje napore u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku.

On je u State Departmentu rekao ministrima vanjskih poslova i drugim višim zvaničnicima iz 79 zemalja koje učestvuju u vojnim akcijama u Siriji i Iraku da je ISIL i dalje velika prijetnja.

“Povlačenje američkih vojnika iz Sirije nije kraj američke borbe. Borba je ona koju ćemo nastaviti uz bok s vama”, rekao je Pompeo.

“Smanjenje broja vojnika taktička je promjena, nije promjena zadatka. Jednostavno predstavlja novi nivo u staroj bici”, dodao je.

“Naša misija je nepokolebljiva, stoga nam treba vaša pomoć da je uspješno završimo, upravo onako kako smo i proteklih mjeseci i godina”, istakao je Pompeo.

“S obzirom na to, tražimo od naših saveznika da ozbiljno i brzo razmotre zahtjeve koji bi omogućili našim naporima da se nastave”, dodao je.

Votel: Prijetnja ISIL-a je trajna

“Ti zahtjevi vjerovatno će uskoro biti poznati”, rekao je Pompeo bez objašnjenja.

U utorak je visokopozicionirani američki general upozorio da zbog povlačenja američkih vojnika iz Sirije prijetnja ISIL-a postaje trajna.

General Joseph Votel, čelnik Centralne američke komande, rekao je da je ta oružana grupa uzela u službu nove vođe, vojnike, infrastrukturu i resurse koji će potaći snažnu pobunu.

“Trebamo nastaviti vršiti pritisak na tu organizaciju. Velika je mogućnost njihovog povratka ako to ne učinimo”, naglasio je Votel, koji zapovijeda američkim snagama na Bliskom istoku i u Afganistanu, na saslušanju pred Odborom za oružane snage u američkom Senatu.

Izvor: Agencije