Pompeo: Privatni sektor SAD-a spreman za investicije u S. Koreji

Sjeverna Koreja, Struja, Električna energija
Mike Pompeo kaže da je Sjevernoj Koreji potrebna golema količina električne energije (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u nedjelju da, ako Sjeverna Koreja pristane potpuno ukinuti svoj program nuklearnog oružja, onda će SAD dozvoliti američkom privatnom sektoru da investira u tu zemlju.

“Američki privatni sektor … će ići pomoći u izgradnji energetske mreže Sjeverne Koreje, kojoj je potrebna golema količina električne energije”, rekao je on za američke medije.

Dodao je da će Amerikanci, također, pomoći tako što će investirati u sjevernokorejsku infrastrukturu i poljoprivredu, kako bi pomogli Sjevernoj Koreji da nahrani svoj narod ako ta zemlja ispuni američke zahtjeve, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Pompeo: Trebat ćemo pružiti sigurnosne garancije

Pompeo je rekao i da će SAD morati pružiti sigurnosna jamstva lideru Sjeverne Koreje Kim Jong-unu ukoliko Amerika planira postići nuklearni sporazum s tom zemljom.

“Morat ćemo pružiti sigurnosna jamstva, čisto da budemo sigurni”, rekao je Pompeo odgovarajući na pitanje na televiziji Fox News o tome hoće li Kim ostati na čelu Sjeverne Koreje ukoliko se pokori zahtjevima SAD-a.

Pompeo nije pojasnio na što točno misli, no agencija AP podsjeća da je SAD 2005. godine tijekom pregovora sa Sjevernom Korejom priopćio da nema svoje nuklearno oružje na Korejskom poluotoku, niti ima ikakve namjere napasti Sjevernu Koreju nuklearnim ili konvencionalnim oružjem.

“Američki interes ovdje je da spriječimo rizik da će Sjeverna Koreja lansirati nuklearno oružje na Los Angeles ili Denver ili ovdje gdje sjedimo. To je naš cilj”, rekao je Pompeo iz Washingtona.

Pompeo je izjavio ranije da SAD teži da mu Sjeverna Koreja postane “blizak partner”, a ne neprijatelj, dodajući da je SAD u prošlosti često postajao dobar prijatelj s bivšim protivnicima.

Potpuna i provjerljiva denuklearizacija

On je kazao da je tu nadu prenio i sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu tijekom kratkog posjeta Pjongjangu ranije ovoga tjedna, kada je dogovorio i detalje summita predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i Kim Jong-una 12. lipnja, prenijele su agencije.

Pompeo je dodao da su njegovi razgovori s Kimom bili “topli”, “konstruktivni” i “dobri”.

Dodao je da je ponudio ekonomsku pomoć Sjevernoj Koreji ukoliko se odrekne svog nuklearnog oružja.

“Ako Sjeverna Koreja poduzme akciju da se brzo denuklearizira, SAD je spreman surađivati s Pjongjangom kako bi se postigao prosperitet zajedno s našim južnokorejskim prijateljima”, kazao je.

Pompeo je dodao da je potrebno da denuklearizacija bude “potpuna” i “provjerljiva”, sugerirajući da bi to podrazumijevalo inspekcije, kako bi se osiguralo da je Sjeverna Koreja ispunila taj zahtjev.

Izvor: Agencije