Pompeo: Radimo na drugom samitu Trampa i Kima

Mike Pompeo kaže da je ostalo još malo posla kako bi dvojicu lidera stavili u poziciju u kojoj mogu postići značajan napredak (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da Washington radi na tome da zakaže drugi samit predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa i lidera Severne Koreje Kim Jong-una.

Prema njegovim rečima, ima još posla da se uradi kako bi se stekli pravi uslovi za sastanak.

“Radimo na tome. Ali, ima još malo posla kako bi dvojicu lidera stavili u poziciju u kojoj mogu da postignu značajan napredak”, rekao je Pompeo, prenosi Reuters.

Međunarodne sankcije Severnoj Koreji, međutim, ostaju, istakao je Pompeo, dodajući da će one ostati na snazi sve dok se ne postigne potpuna denuklearizacija te države.

On je dan ranije rekao da će pregovori SAD-a i Severne Koreje o denuklearizaciji te zemlje biti završeni do januara 2021. godine.

Kim tražio novi samit

Kim Jong-un je početkom septembra uputio pismo Beloj kući, u kojem je, između ostalog, tražio da se organizuje novi susret njega i Trumpa, nakon istorijskog susreta u Singapuru 12. juna.

U međuvremenu je održan novi susret između severnokorejskog čelnika Kima i južnokorejskog predsednika Moon Jae-ina, na kojem su lideri dve zemlje objavili nameru da zajednički konkurišu za organizaciju Olimpijskih igara 2032. godine.

Trump je pozdravio je ovaj samit, ocenivši da je postignut “veliki napredak” sa Severnom Korejom na nekoliko frontova, uključujući denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Severna Koreja pristala je da trajno zatvori svoje ključne poligone projektila u prisustvu stranih stručnjaka, kao i svoj glavni nuklearni kompleks ako SAD preduzme odgovarajuće mere kojima bi se zauzvrat nagradio osiromašeni Pjongjang.

Izvor: Agencije