Pompeo: Rusija se miješala u predsjedničke izbore

'Rusi su se umiješali u izbore na način koji, iskreno, nije naročito originalan', rekao je Pompeo (EPA)

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo optužio je Rusiju da se miješala u američke predsjedničke izbore prošle godine u okviru višedesetljetnog napora da “podrije američku demokraciju”.

Istovremeno je ocijenio da je u porastu otkrivanje povjerljivih američkih obavještajnih podataka.

“Za to djelomičnu odgovornost snosi obožavanje onih koji objavljuju povjerljive informacije, poput Edwarda Snowdena”, prenose Pompeove riječi američke agencije.

Udovoljavanje egu ili zarada

“Imena poput Edwarda Snowdena se heroiziraju i zbog toga imamo sve veći broj ljudi koji krađom tajnih američkih informacija nastoji udovoljiti svom egu ili zaraditi novac, ali i radi drugih ciljeva”, kazao je Pompeo.

Naglasio je kako je potrebno poduzeti neophodne mjere kako bi se prestalo s krađama tajnih informacija.

“To je vrlo teško jer pred vama nisu samo zemlje koje žele vaše tajne informacije. Tu su i strukture poput WikiLeaksa, koje imaju snažnu podršku i koje ne poštuju našu demokraciju i kradu tajne informacije”, rekao je Pompeo. 

Zaustaviti curenje informacija

Prema njemu, SAD mora pojačati napore na zaustavljanju curenja povjerljivih informacija, javlja AP.

Pompeo je u intervjuu za MSNBC naglasio i da je Trumpova administracija usredotočena na zaustavljanje curenja bilo kakve vrste informacija iz bilo koje vladine agencije.

“Ne mogu govoriti o detaljima obavještajnih podataka, ali obavještajci su rekli da su se Rusi miješali u ove izbore na način koji, iskreno, nije naročito originalan”, rekao je Pompeo. 

Izvor: Agencije