Pompeo sa Cavusogluom pokušava razriješiti nesuglasice

Proces povlačenja je počeo nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa (Anadolija)

Američki državni sekretar Mike Pompeo, koji u jugoistočnoj Aziji nastoji ojačati američki uticaj nasuprot Kini, sastao se s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u pokušaju da razriješe nesuglasice zbog kojih je Washington nametnuo sankcije dvojici turskih ministara, prenose agencije.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kazala je nakon sastanka da su dvojica šefova diplomatija razgovarali o nizu pitanja i da je “razgovor bio konstruktivan”.

“Dogovorili su se da će nastaviti rješavati otvorena pitanja između dviju zemalja”, prenosi Reuters njezine riječi.

Washington je nametnuo sankcije dvojici turskih ministara u vladi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zbog američkog pastora Andrewa Brunsona koji je u turskom zatvoru optužen za terorizam.

Turska je sankcije nazvala neprihvatljivim.

Cavusoglu: Prijetnje i sankcije neće dati nikakav rezultata

Sankcije su “dokaz velike odlučnosti” Sjedinjenih Američkih Država da ishode oslobađanje pastora Andrea Brunsona, izjavio je Pompeo uoči susreta, no Cavusoglu je nakon susreta novinarima izjavio da sankcije i prijetnje neće djelovati kad je riječ o Turskoj.

Pastor Andrew Brunson optužen je za terorizam i špijunažu u korist dvije organizacija koje Turska smatra terorističkim, a riječ je o mreži imama Fethullaha Gulena koji živi u Sjedinjenin Državama u egzilu te o Radničkoj stranci Kurdistana (PKK).

“Od samog početka govorili smo da jezik prijetnje i sankcije neće dati nikakva rezultata. To smo i danas ponovili”, rekao je Cavusoglu, piše agencija AFP.

Ankara zahtijeva da joj SAD izruči Gulena, kojeg Erdogan smatra idejnim tvorcem neuspjelog državnog udara u julu 2016. godine u Turskoj.

Regionalni forum jugoistočne Azije

Pompeo se s turskim šefom diplomatije sastao na marginama regionalnog foruma zemalja jugoistočne Azije i u sklopu petodnevne turneje po Aziji kojom nastoji stvoriti protutežu rastućem uticaju Kine u regiji.

Pompeo se u međuvremenu sastao i s malezijskim premijerom Mahathirom Mohamadom prije odlaska u Singapur, piše njemačka agencija dpa.

Osim sigurnosnih i ekonomskih pitanja na dnevnom redu foruma u Singapuru će biti i Sjeverna Koreja, izolirana komunistička zemlja koja je odnedavna promijenila ton i pokazala spremnost za denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Nakon foruma u Sinagpuru u subotu će Pompeo otputovati u Indoneziju, a uoči odlaska na turneju najavio je da će SAD uložiti 113 miliona dolara u tehnologiju, energetske i infrastrukturne projekte u regiji.

Izvor: Agencije