Pompeo: SAD će nastaviti istragu o Khashoggijevom ubistvu

'SAD će preduzeti više akcija da odgovorni za ubistvo saudijskog novinara budu izvedeni pred lice pravde', tvrdi Pompeo (EPA)

Američka vlada nastavit će istragu o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo tokom današnje posjete Mađarskoj.

“Amerika ne prikriva ubistvo”, rekao je Pompeo, koji je dodao da će SAD preduzeti više akcija da odgovorni za ubistvo saudijskog novinara budu izvedeni pred lice pravde, prenio je Reuters.

U petak je predstavnik State Departmenta rekao da je Pompeo informisao američke zakonodavce o istrazi o Khashoggijevom ubistvu, ali nije iznio više detalja.

No, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odbila je ispoštovati rok postavljen za petak da izvijesti Senat o tome vjeruje li Bijela kuća da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman naručio Khashoggijevo ubistvo.

‘Trump pomaže zataškavanje ubistva’

Viši vladin zvaničnik rekao je tada američkim medijima da predsjednik zadržava svoje diskrecijsko pravo da odbije djelovati na zahtjeve kongresnog komiteta.

Demokratski senator Tim Kaine, član Komiteta za vanjske odnose, rekao je da traženi izvještaj nije dostavljen, što “ojačava sumnju da Trumpova administracija pruža pomoć u zataškavanju ubistva”,

“Amerika nikad ne bi smjela dozvoliti da moralno padne na ovaj nivo”, dodao je on.

Saudijski novinar Jamal Khashoggi, kolumnist Washington Posta, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Nakon dosta kontroverznih obavještenja Saudijska Arabija priznala je da se zločin dogodio u zgradi ambasade, ali i danas negira da su u operaciju Khashoggijevog ubistva umiješani najviši državni zvaničnici na čelu s prestolonasljednikom Bin Salmanom.

Izvor: Agencije