Pompeo: SAD i dalje radi na samitu sa Sjevernom Korejom

Američki državni sekretar rekao da bi Sjeverna Koreja mogla profitirati od američkih investicija i tehnologije, ako sprovede denuklearizaciju (EPA)

Sjedinjene Američke Države i dalje rade na tome da se historijski samit sa Sjevernom Korejom održi 12. juna, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Obraćajući se poslije sastanka američkog predsjednika Donalda Trampa i lidera Južne Koreje Moon Jae-ina, Pompeo je novinarima rekao da bi Trumpov sastanak s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom u Singapuru mogao biti odložen.

Pompeo je dodao da State Department i Bijela kuća i dalje rade na tome da osiguraju da su “potpuno spremni” za samit, sa istim ciljevima – denuklearizacijom Sjeverne Koreje i stvaranjem uvjeta da ona ne predstavlja više prijetnju po svijet.

Američki državni sekretar rekao je da bi Sjeverna Koreja mogla profitirati od američkih investicija i tehnologije, ako sprovede denuklearizaciju, prenio je AP.

Trump je prethodno rekao da 12. jun možda neće biti pogodan za njegov sastanak sa sjevernokorejskim liderom.

Novo zaoštravanje odnosa

Predsjednik SAD-a je to izjavio tokom susreta sa predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom u Bijeloj kući, sa kojim se konsultira u vezi s planiranim junskim sastankom koji bi trebalo da ima sa Kimom u Singapuru.

Trump i Moon se konsultiraju u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa između Seula i Pjongjanga, zbog vojnih vježbi koje SAD održava s Južnom Korejom.

Sjeverna Koreja je ranije zbog tih vojnih vježbi odustala od sastanka sa Južnom Korejom, a zaprijetila je i da će otkazati planirani sastanak Trampa i Kima u Singapuru.

U međuvremenu, glasnogovornik južnokorejske Vlade kazao je nakon sastanka Moona i Trumpa da će razgovori Sjeverne i Južne Koreje vjerovatno biti nastavljeni nakon 25. maja i završetka zajedničkih vojnih vježbi koje izvode SAD i Južna Koreja.

Izvor: Agencije