Pompeo: SAD i Meksiko na kriznoj tački po pitanju migranata

Migranti, Gvatemala, Meksiko, Granica
Migranti iz srednje Amerike probili su u petak ogradu na granici s Guatemalom i krenuli prema Meksiku, no policija ih je spriječila (EPA)

Meksiko i SAD na kriznoj su točki u vezi pitanja ilegalnih migranata, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo u petak, dok se karavana s blizu tri tisuće građana Hondurasa sprema ući u Meksiko iz Gvatemale na putu za SAD.

“Predsjednik [SAD-a Donald] Trump jasno je stavio do znanja s kojim se glavnim problemom suočavamo. Na pomolu je kriza s do sada rekordnim brojem migranata”, rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare s meksičkim kolegom Luisom Videgarayom u glavnom gradu Meksika, kako prenosi Hina.

Trump je u četvrtak zaprijetio zatvaranjem granice ako meksičke vlasti ne blokiraju napredovanje karavane s migrantima iz Hondurasa.

On je kazao da će razmjestiti američku vojsku i zatvoriti južnu granicu ako se Meksiko ne pokrene i zaustavi velike skupine migranata koji dolaze u SAD iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

Migranti probili granicu Gvatemale i Meksika

Istovremeno, karavana migranata iz srednje Amerike probila je u petak navečer ogradu na granici s Gvatemalom i krenula prema meksičkom teritoriju, priopćili su meksički dužnosnici.

Kada su prešli na meksičku stranu mosta, migranti su se susreli s odredom policije koji je nosio štitove za razbijanje prosvjeda, a njih 50 počelo ih je gurati gura nazad prema Gvatemali, prije nego što su upotrijebili suzavac, prenosi Tanjug agenciju AP.

Prijelaz je ponovno zatvoren, a predstavnici savezne policije su migrantima poručili da “prestanu s agresijom”.

Migranti su nosili zastave Hondurasa i suncobrane kako bi se zaklonili od sunca, a na granicu s Meksikom su došli u ranim jutarnjim satima zahtijevajući od vlasti da ih puste.

Izvor: Agencije