Pompeo Saudijskoj Arabiji: Okončajte blokadu Katara

Pompeo je u Rijad stigao drugog dana svog mandata na čelu američke diplomatije (Reuters)

Tokom prvog službenog putovanja kao šef američke diplomatije, Mike Pompeo poziva Saudijsku Arabiju da okonča blokadu Katara, koja je nametnuta u junu 2017. godine.

Američki zvaničnici su kazali novinarima da će američki državni sekretar tokom niza sastanaka ovog vikenda pozvati saudijskog ministra vanjskih poslova Adela al-Jubeira, krunskog princa Mohammeda bin Salmana i kralja Salmana da riješe zaljevsku krizu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat su prekinuli diplomatske, trgovačke i putničke veze sa Katarom prije gotovo godinu dana, kada su optužili tu zemlju da podržava “terorizam”. Doha je snažno negirala te optužbe.

U početku se činilo da američki predsjednik Donald Trump podržava inicijativu predvođenu Saudijskom Arabijom, dok je Pompeov prethodnik, nedavno smijenjeni Rex Tillerson, okrivio Saudijsku Arabiju i njene saveznike za zastoj u rješavanju krize.

Zvaničnici su kazali da je Pompeo pozvao na okončanje blokade jer Sjedinjene Američke Države smatraju da je omogućila Iranu da iskoristi razjedinjenost u Zaljevu povećanjem utjecaja Teherana u Jemenu i Siriji, izvijestila je informativna agencija Associated Press.

Raketni napad

Pompeo je stigao u Rijad nedugo nakon subotnjeg raketnog napada pobunjenika iz pokreta Husi, u kojem je ubijena jedna osoba u Jizanu, u južnom dijelu Saudijske Arabije. Viši američki zvaničnici krive Iran za krijumčarenje raketa u Jemen.

Govoreći uz uvjet anonimnosti, američki zvaničnici su novinarima kazali da administracija traži borbu protiv iranskog raketnog programa u okviru jačanja iranskog nuklearnog sporazuma.

Trump je pokušao da ojača Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), koji je nazvao “najgorim sporazumom u historiji”, osim ako mu se “bolja opcija” ne predstavi do 12. maja, kada ističe rok za američkog predsjednika da obnovi sporazum.

Pompeo je u četvrtak položio zakletvu za američkog državnog sekretara i zatim avionom otputovao u Brisel kako bi posjetio sjedište NATO-a tokom svog prvog punog dana na funkciji šefa američke diplomatije. U subotu je započeo kratku turneju po Bliskom istoku.

Tokom posjete Saudijskoj Arabiji, bivši direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) je pozvao kraljevinu da Jemenu dopusti pristup humanitarnim i komercijalnim namirnicama, izvijestio je New York Times.

Pompeo u nedjelju iz Saudijske Arabije putuje u Izrael, gdje će se susresti sa premijerom Benjaminom Netanyahuom, nakon čega putuje u Jordan.

Izvor: Al Jazeera i agencije