Pompeo tvdi da je Kim spreman pustiti inspektore u Sjevernu Koreju

Put Mikea Pompea u Pjongjang, četvrti ove godine, uslijedio je nakon zastoja koji je nastupio (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un spreman dopustiti međunarodnim inspektorima pregled mjesta za nuklearna i balistička testiranja, jedno od glavnih problematičnih pitanja u ranijem obećanju o denuklearizaciji.

Kim pozvan da posjeti Rusiju

Ruski zvaničnici pozvali su Kim Jong-una da posjeti Rusiju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je u ponedjeljak novinarima u Moskvi da vrijeme i mijesto sastanka tek trebaju biti dogovoreni, prenio je Reuters.

Pompeo, koji se s Kimom sastao tokom kratkog puta u Pjongjang u nedjelju, rekao je da bi inspektori trebali posjetiti pogon za testiranje raketnih motora i mjesto za nuklearno testiranje Punggye-ri čim se dvije strane dogovore o logistici.

“Ima mnogo logistike koja se mora obaviti”, kazao je on novinarima prije odlaska u Peking.

Vodeći američki diplomata rekao je da su dvije strane bile “dosta blizu” dogovoru o detaljima drugog samita, koji je Kim prošli mjesec u pismu predložio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Trump i Kim održali su historijski sastanak u Singapuru u junu.

‘Još jedan korak naprijed’

Pompeov put u Pjongjang, četvrti ove godine, uslijedio je nakon zastoja koji je nastupio jer je Sjeverna Koreja odbila američke zahtjeve za nepovratnim koracima u odustajanju od nuklearnog arsenala, uključujući cjelokupni spisak oružja i pogona.

On je južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu u nedjelju rekao da je njegov zadnji put u Pjongjang bio “još jedan korak naprijed” prema denuklearizaciji, no da ima još “mnogo koraka na tom putu”.

U mnogo optimističnijem tonu, sjevernokorejski državni mediji u ponedjeljak su objavili da je Kim pohvalio razgovore s Pompeom.

“Kim Jong-un je izrazio zadovoljstvo plodnim i divnim razgovorima s Mikeom Pompeom, u kojem su obostrano razumjeli međusobne stavove te razmijenili mišljenja”, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Rečeno je da su se dvije strane složile održati radne pregovore za drugi sjevernokorejsko-američki samit što je prije moguće.

Očekuje se posjeta Kima Rusiji

Južnokorejski predsjednik izjavio je kako očekuje da Kim uskoro posjeti Rusiju, a kineski predsjednik Xi Jinping Sjevernu Koreju, u kontekstu globalnog diplomatskog napora za rješavanje nuklearne krize.

“Drugi sastanak Trumpa i Kima mogao bi pratiti diplomatske aktivnosti koje bi mogle doprinijeti denuklearizaciji Korejskog poluotoka i stabiliziranju mira”, istakao je Moon, prenijela je agencija AP.

Moon je dodao da postoji mogućnosti i da se Kim sastane s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Moon, s kojim se Pompeo sastao poslije Kima, izrazio je nadu da će Pompeova posjeta i predloženi drugi sastanak Kima i Trumpa donijeti “odlučujući napredak u oblasti denuklearizacije, kao i u mirovnom procesu”.

Izvor: Agencije