Pompeo u NATO-u upozorio na Iran i budžet za odbranu

Pompeo je najavio da će iranski nuklearni sporazum biti tema njegove turneje po Saudijskoj Arabiji, Izraelu i Jordanu (EPA)

Samo dvanaest sati nakon što je imenovan američkim državnim sekretarom, Mike Pompeo otišao je u sjedište NATO-a u Briselu, što evropski saveznici tumače kao snažnu podršku instituciji koju je predsjednik Donald Trump nazvao zastarjelom.

Pompeo je tokom sastanaka uputio oštre kritike Rusiji, pokazavši čvršći stav od svog prethodnika Rexa Tillersona, ali je i prenio poznati Trumpov zahtjev da povećaju izdvajanja za odbranu.

Nije obećao hoće li se njegov šef držati iranskog nuklearnog sporazumna iz 2015, nego je umjesto toga upozorio da bi se Trump mogao povući ako se znatno ne izmjeni dogovor o kojem se prema Evropljanima ne može ponovno pregovarati.

“Odluka nije donesena, naši ljudi na tome rade i moramo još puno razgovarati da bi postigli ono oko čega je predsjednik bio jasan”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare.

“Bez bitnih poboljšanja, bez uklanjanja nedostataka sporazuma, malo je vjerovatno da će u njemu ostati”, istaknuo je.

Budžet za odbranu

Pompeo je najavio da će to biti tema u nastavku njegove turneje po Saudijskoj Arabiji, Izraelu i Jordanu.

Novi američki državni sekretar pritisnuo je saveznike da ispune cilj NATO-a i počnu izdvajati dva posto BDP-a za odbranu, od čega 20 posto na vojnu opremu.

Dodao je da će to biti glavno pitanje na samitu NATO-a 11. i 12. jula na koji bi trebao doći Trump.

Izvor: Agencije