Pompeo u Rijadu: SAD zabrinut zbog Khashoggija

Mike Pompeo je u Rijadu razgovarao i s Mohammedom bin Salmanom (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo prenio je u utorak u Rijadu zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, saopćio je State Department, prenosi Tanjug.

Pompeo je poruku prenio na sastanku s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel bin Ahmed Al-Jubeirom, saopćila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert, prenosi Reuters.

Državni sekretar SAD-a se u Rijadu sastao i sa saudijskim kraljem Salmanom, kojem je zahvalio na posvećenosti istrazi o tom slučaju, navodi se u saopćenju.

Spremaju se na priznanje

Američki predsjednik Donald Trump poslao je Pompea da se sastane sa saudijskim kraljem pošto je Khashoggi, kolumnista lista The Washington Post. nestao nakon što je prije dvije sedmice ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za vjenčanje.

Pompeo će, nakon posjete Rijadu, u srijedu posjetiti Tursku, gde je Khashoggi posljednji put viđen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

Prema nepotvrđenim navodima u američkim medijima, Saudijska Arabija se sprema priznati da je Khashoggi preminuo tokom ispitivanja, koje je “krenulo po zlu”, a da je prvobitna namjera bila da on bude otet.

Izvor: Agencije