Pompeo upozorio Seul da ne jača odnose s Pjongjangom

Mike Pompeo kaže da Washington dvije Koreje posmatra kao tandem koji napreduje zajedno (EPA)

Sjedinjene Američke Države poručile su Južnoj Koreji da ne bi trebala jačati odnose s Pjongjangom brže nego što Sjeverna Koreja poduzima korake u odustajanju od svog nuklearnog oružja.

Američki državni tajnik Mike Pompeo iskazao je zabrinutost Washingtona da Seul “ide suviše brzo” s Pjongjangom, prenijela je agencija Reuters.

“Stavili smo jasno do znanja Republici Koreji da želimo osigurati mir na Korejskom poluotoku i da denuklearizacija Sjeverne Koreje ne zaostaje iza jačanja međusobnog odnosa dvije Koreje”, istaknuo je Pompeo.

Prema njegovim riječima, Washington dvije Koreje “promatra kao tandem koji napreduje zajedno”.

Sjever uklonio pogranične punktove

Pompeo je takve izjave dao na prvom sastanku radne skupine koju čine dužnosnici Južne Koreje i SAD-a, s ciljem da koordiniraju rad u vezi sjevernokorejske politike.

Osim toga, Pompeova upozorenja stižu samo dan nakon potvrde da je Sjeverna Koreja uklonila neke od svojih pograničnih punktova prema južnom susjedu, a u okviru sporazuma postignutih u cilju ublažavanja tenzija na granici.

Dvije Koreje su se prije dva mjeseca usuglasile da uklone sve pogranične punktove duž granice duge 248 kilometara i široke četiri kilometra.

Granica između Sjeverne i Južne Koreje bila je mjesto čestih sukoba i krvoprolića, napominje AP.

Izvor: Agencije