Pompeo želi popraviti sporazum s Iranom

Pompeo ne gaji nikakve iluzije da će na samitu SAD-a i Sjeverne Koreje doći do sporazuma o denuklearizaciji (EPA)

Dosadašnji direktor američke Centralne obaveštajne agencije Majk Pompeo, koga je predsednik SAD-a Donald Tramp nominovao za funkciju državnog sekretara, rekao je da želi da “popravi” nuklearni sporazum s Iranom, samo nekoliko nedelja uoči ključnog roka koji je Tramp postavio za opstanak sporazuma.

Američke sankcije, koje su ukinute u okviru sporazuma postignutog 2015. godine, automatski će biti obnovljene, osim ako ih Tramp ponovo ne ukine 12. maja.

Taj datum Tramp je odredio kako bi izvršio pritisak na svoje evropske saveznike da se “isprave strašni propusti” nuklearnog sporazuma.

Uvjeti za sporazum o denuklearizaciji

Ako Tramp ne donese odluku o daljem ukidanju sankcija, tim činom bi Sjedinjene Američke Države praktično izašle iz nuklearnog sporazuma.

Pompeo je na saslušanju u Senatu, koji bi trebalo da potvrdi njegovo imenovanje u Stejt Departmentu, rekao da bi nastavio da se zauzima za oštriji sporazum sa Iranom čak i ako Tramp odluči da neće ukinuti sankcije.

“Postoji interes Irana da ostane u tom sporazumu. U njihovom je ekonomskom interesu da to naprave”, rekao je Pompeo.

On je bio oštar protivnik sporazuma postignutog u vreme administracije Baraka Obame, a koji predviđa ukidanje većeg dela sankcija Iranu u zamenu za ograničenja nuklearnog programa.

Pompeo je rekao i da “ne gaji nikakve iluzije” da će na planiranom samitu SAD-a i Severne Koreje biti postignut sveobuhvatni sporazum o denuklearizaciji Severa.

Moguć napredak u vezi sa Sjevernom Korejom

On je, međutim, rekao da na sastanku predsednika Trampa i severnokorejskog čelnika Kim Džong-una mogu da budu stvoreni uslovi za donošenje odluke o postizanju sporazuma.

Pompeo je izjavio da je optimista “da nas to može postaviti na kurs ka diplomatskom rešenju, koje Amerika i svet očajnički trebaju”.

Planirano je da se Tramp sastane sa Kimom u maju ili junu.

Tramp je u ponedeljak izjavio novinarima: “Nadajmo se da ćemo biti u stanju da ostvarimo sporazum o denuklearizaciji.”

Izvor: Agencije