Poništena stara pravila: Internet u rukama milijardera

Kritičari nove odluke kažu da internet koji nije u potpunosti slobodan nije internet (AP)

Američki savezni odbor za komunikacije izglasao je u četvrtak ukidanje pravila iz 2015. kojima se osigurava slobodni i otvoreni internet, otvorivši time prostor za preoblikovanje današnjeg digitalnog svijeta.

Izglasavanje prijedloga čelnika FCC-a Ajita Paija pobjeda je pružatelja internetskih usluga, poput AT&T-ja, Comcast Corpa i Verizon Communicationsa, i daje im ovlasti nad time kojim sadržajima potrošači mogu pristupiti.

Time se ukida tzv. neutralnost interneta, pojam koji u Americi označava sve ono što danas potrošači očekuju od interneta, odnosno da budu povezani na bilo koji sajt, aplikaciju ili sadržaj koji požele i imaju kontrolu nad internetom.

Osnovno načelo

“Neutralnost interneta” osnovno je načelo koje zabranjuje pružateljima internetskih usluga da ubrzavaju, usporavaju, blokiraju ili naplaćuju bilo koji sadržaj, aplikaciju ili sajt kojima potrošač želi prići.

Demokrati, Hollywood i kompanije, poput Alphabeta, koji je osnovao Google, te Facebook zatražili su od Paija, republikanca koga je imenovao predsjednik Donald Trump, da zadrži ta pravila iz 2015, iz doba Baracka Obame.

Član odbora, demokrat Mighon Clyburn, rekao je nakon glasanja da su republikanci “dali ključeve interneta šačici multimilijarderskih korporacija”.

Kritičari te nove odluke kažu da internet koji nije u potpunosti slobodan nije internet i da će ukidanjem neutralnosti postati zatvorena mreža, u kojoj će kompanije moći odlučivati kojim će se sajtovima, sadržaju ili aplikacijama moći pristupiti.

To će imati nesagledive posljedice, kažu oni, po, naprimjer, neke medije, manjine ili aktiviste.

Gušenje konkurentnosti

Pai tvrdi da su pravila iz 2015. represivna i da guše konkurentnost i inovacije.

FCC je glasao s tri naspram dva glasa za ukidanje starih pravila.

Korisnici vjerovatno neće odmah primijetiti promjene koje će rezultirati iz izmjene propisa, ali male kompanije koje počinju posao strahuju da bi manjak ograničenja mogao podići troškove ili voditi tome da njihovi sadržaji budu blokirani.

Pružatelji internetskih usluga kažu da korisnici neće osjetiti promjene argumentujući da je uglavnom neregulisani internet dobro funkcionisao dva desetljeća prije uredbe iz 2015. godine.

Izvor: Agencije