Ponovo izbori na sjeveru Mitrovice

Izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić odbio položiti svečanu zakletvu zbog simbola Kosova (Al Jazeera)

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave zatražit će od kosovske predsjednice Atifete Jahjaga da u narednih 10 dana ponovo raspiše izbore za gradonačelnika sjevernog dijela Mitrovice.

Ministarstvo je razmatralo izvještaj o konstitutivnim sjednicama četiri opštine na sjeveru Kosova i zaključilo da su izbori provedeni u skladu sa zakonom, kao i konstitutivne sjednice, a isto važi i za gradonačelnike Leposavića, Zubinog potoka i Zvečana, ali ne i za izabranog gradonačelnika Mitrovice.

“Potpisao sam izveštaj koji je upućen Vladi i premijeru. Konstitutivne sednice sve četiri opštine na severu Kosova sprovedene su u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i, shodno tome, skupštine tih opština imaju pun legitimitet u sprovođenju utvrđenih ovlašćenja”, rekao je Tanjugu kosovski ministar administracije i lokalne samouprave Slobodan Petrović.

Na potezu Jahjaga

On je objasnio da su gradonačelnici u opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan položili zakletvu u skladu sa zakonom i također imaju legitimitet za obavljanje te dužnosti.

“Izabrani gradonačelnik opštine severna Kosovska Mitrovica nije ispunio zakonsku obavezu o polaganju zakletve kao što je predviđeno zakonom. Primeniće se zakonom predviđenje radnje, informisaćemo predsednicu Kosova Atifete Jahjagu i od nje zatražiti da ponovo raspiše izbore za gradonačelnika opštine severna Kosovska Mitrovica”, rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, Jahjaga izbore treba raspisati u narednih 10 dana.

Izabrani gradonačelnik sjeverne Mitrovice Krstimir Pantić nije potpisao svečanu izjavu, rekavši da to nije htio da učinio jer su na papiru bili prelijepljeni grb i natpis Kosovo Republika.

Izvor: Agencije