Ponovo podignuta optužnica protiv Nebojše Čovića

Nebojša Čović se tereti za malverzacije s nekretninama na Kosovu, dok je bio na čelu Koordinacionog centra (EPA)

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije ponovo je, nakon dopune istrage, podiglo optužnicu protiv nekadašnjeg šefa Koordinacionog centra za KiM Nebojše Čovića i više osoba, zbog sumnje da su počinili zloupotrebe pri kupovini stanova i gradnje objekata za raseljena lica sa Kosova.

Ovu informaciju su iz Tužilaštva potvrdili Tanjugu.

Optužnica je podneta Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud), koji treba da potvrdi njenu ispravnost.

Taj sud je prošle godine u martu, kako je tada saopštio, naložio tužilaštvu da u roku od tri dana naloži dopunu istrage, radi boljeg razjasnjenja stanja stvari.

Prvi put je Tužilaštvo optužnicu dostavilo 15. januara 2016. godine.

Nezakonito sticanje 10 miliona eura

Njeni detalji, kao ni ove nakon dopunjene istrage, nisu saopšteni javnosti.

Protiv Čovića i ostalih Tužilaštvo za organizovani kriminal je u avgustu 2014. godine pokrenulo istragu zbog sumnje da su od januara 2003. godine do sredine septembra 2005. godine izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba odgovornog lica i primanje mita, a u vezi posla otkupa i izgradnje nekretnina.

Istraga je vođena protiv Čovića, bivše sekretarke Koordinacionog centra Anđelke Radenković, bivšeg načelnika Kosovskomitrovačkog okruga Dragana Kalabe i vlasnika privatnih firmi Komgrap gradnja, Daki i Masters.

Oni su, kako je tada saopšteno iz Tužilaštva, osumnjičeni za pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 10 miliona evra.

Tužilaštvo sumnja da su u poslu otkupa nekretnina u severnom delu Kosovske Mitrovice Čović, Radenković i Kalaba, u prethodnom dogovoru sa vlasnicima privatnih firmi, omogućili da se, na osnovu fiktivne dokumentacije, izvrše nezakonita plaćanja.

Čović je šef Koordinacionog centra za KiM bio u periodu od 2001. do 2005. godine.

Uz vlast gotovo četvrt stoljeća

Političku karijeru počeo je u Socijalističkoj partiji Srbije, zahvaljujući čijoj podršci je postao gradonačelnik Beograda devedesetih godina prošlog veka.

SPS je napustio posle malverzacija njegove stranke na lokalnim izborima, što je dovelo do tromesečnih masovnih protesta.

Kao jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije, učestvovao je u rušenju režima Slobodana Miloševića i potom ulazi u vladu Zorana Đinđića, kao jedan od njenih potpredsednika.

Tokom 2013. i 2014. godine, kao kandidat Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, bio je u lokalnoj vlasti u Beogradu.

Sada je predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda.

Izvor: Agencije