Ponovo se emitira program grčke televizije

Ponovno emitiranje programa zaposleni su dočekali zagrljeni i sa suzama u očima (Reuters)

Državna televizija Grčke ERT emitirala je u četvrtak svoj prvi program nakon dvije godine, od kada ju je jedna od prethodnih vlada ugasila u okviru najdrastičijih mjera štednje.

Ponovno emitiranje programa zaposleni su dočekali zagrljeni i sa suzama u očima, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ljevičarski premijer Alexis Tsipras, koji s velikim naporima nastoji postignuti sporazum sa Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom “gotovina za reforme”, pozvao je ERT da zatvori “veliku ranu” u spašavanju zemlje.

Ponovno otvaranje državne televizije bio je jedan od njegovih prioriteta u okviru napora da ukine jedan od rezova koje su zahtijevali kreditori.

Zaposleni su se okupili rano u četvrtak ujutro, spremajući se predstaviti svoj prvi “talk show”.

Pred početak, na programu su prikazani snimke nekih od napoznatijih znamenitosti Grčke, uz intoniranje nacionalne himne.

“Ovo je poseban dan za Grke i sve koji vole njih i Grčku i slobodno informiranje”, rekao je voditelj Nikos Agelidis na početku programa.

Dok su voditelji najavljivli program, u dnu ekrana je stajala traka s natpisom “Povratak ERT-a nakon dvije godine tame”.

Pokretanje ERT-a košta 300 milijuna eura, a ta televizija je bila zamijenjena mnogo slabijom stanicom NERIT, koje će sada biti spojena s ERT-om.

Zaposleni su se ranije ovog tjedna popeli na vrh zgrade, gdje su uklonili slova N i I iz loga televizije.

Syriza: Pobjeda demokracije

Tsiprasova Syriza nazvala je ponovno otvaranje televizije velikom pobjedom demokracije, a povodom tog događaja planiran je koncert ispred sjedišta televizije u četvrtak navečer.

Vlada je najavila da će svi od približno 2.500 zaposlenih koji su proglašeni viškom, uklučujući i 600 novinara, biti ponovo zaposleni, što će koštati oko 30 milijuna eura godišnje, a pokrivat će i mjesečne troškove za struju.

ERT je zatvorena 11. lipnja 2013. godine, nakon čega su uslijedili prosvjedi tisuća ljudi na ulicama, što je dovelo do povlačenja partnera iz tadašnje koalicijske vlade.

Izvor: Agencije