Poplave u Albaniji: Jedna osoba poginula, hiljade kuća pod vodom

Na cijeloj teritoriji Albanije bez struje je 200.000 ljudi (Al Jazeera)

Albanija se suočava sa velikim kišnim padavinama zbog kojih je došlo do izlijevanja rijeka i evakuacije stanovništva u nekoliko opština. Jedna osoba je poginula.

Pod vodom su hiljade kuća, a evakuisane su stotine porodica. Najugroženiji je jug Albanije, gdje je zbog izlijevanja rijeke Vjosa poplavljeno oko 300 kuća i velika površina poljoprivrednog zemljišta.

Na cijeloj teritoriji Albanije bez struje je 200.000 ljudi. 

Preventivne mjere

Spasilačke ekipe i pripadnike vojske, koji se suočavaju sa kritičnim situacijama, obišao je premijer Albanije Edi Rama, koji je poručio kako je zahvalan svima koji doprinose da se situacija prevaziđe.

„Nadam se da će ovoj situaciji doći kraj. Predviđalo se da će kišne padavine biti slične onima iz 2015. godine, ali nažalost, ovdje je mnogo više padavina. U jednom trenutku sinoć čak više nismo mogli izmjeriti nivo vode. Posljednjih godina smo uložili mnogo na kanalisanje voda i na ostale preventivne mjere, ali ono što nam je najviše pomoglo je dobra organizacija. Zahvalan sam svima koji su dali doprinos kako bismo prevazišli ovu situaciju“, rekao je Rama.            

Izvor: Al Jazeera