Poplave uništavaju izbjegličke kampove Rohinja

UN traži da se Rohinjama omogući siguran i organiziran povratak u njihovu državu (EPA)

U kampovima ograđenim bodljikavom žicom, gladne i iscrpljene Rohinja izbjeglice sada se suočavaju s novom nedaćom nakon što su obilne kišne padavine poplavile njihove kampove.  

U izbjegličkim kampovima u Bangladešu živi više od 700 hiljada pripadnika naroda Rohinja koji su pobjegli iz Mijanmara pred operacijama ubijanja i silovanja koje je vojska Mijanmara provodila protiv muslimanskog stanovništva u pokrajini Arakan u mjesecu avgustu. 

Obilne padavine i poplave odsjekle su izbjegličke kampove Rohinja, zbog čega bolesnici više nemaju pristup liječničkim centrima kako bi dobili blagovremenu pomoć. 

”Vrlo smo uplašeni kada padaju velike kiše. Život je prepun problema. Voda je posvuda i djeca ne mogu izaći vani. Nesretni smo i uplašeni”, kazao je jedan od stanovnika kampa.

Potreba za više podrške

Veliki broj izbjeglica i prenatrpanost izbjegličkih kampova dodatno povećavaju patnje ovog naroda, s obzirom na to da je u pojedinim područjima smješteno pet puta više izbjeglica od svjetskog prosjeka.

Ovakva situacija povećava njihov osjećaj otuđenosti i bola, a najveći problem im stvara gotovo potpuno zanemarivanje njihove krize na međunarodnom nivou.  

U međuvremenu, UN je najavio da će generalni sekretar Antonio Guterres, u pratnji predsjednika Svjetske banke Jim Yong Kima, posjetit ove sedmice kampove u koje su smještene Rohinja izbjeglice.

U UN-ovom saopćenju se navodi da će Guterres i Kim pripremiti put za dalji dijalog sa Bangladešom kako bi se napravili srednjoročni planovi i pokušalo postići sveobuhvatno rješenje. 

Generali sekretar UN-a će pozvati međunarodnu zajednicu da pruži više humanitarne podrške Rohinja izbjeglicama.

Siguran povratak

Ujedinjene nacije traže da se okončaju vojne operacije vojske Mijanmara i da se Rohinjama omogući siguran i organiziran povratak u njihovu državu. 

Delegacija Savjeta sigurnosti posjetila je državu Arakan, domovinu Rohinja u Mijanmaru, početkom maja. Tom prilikom se sastala sa svjedocima koji su dali detaljne iskaze o ubistvima, silovanjima i spaljivanjima sela koja su činili pripadnici mijanmarske vojske.

Ranije je novinska agencija Reuters otkrila da postoji tajni sporazum između Mijanmara i UN-a vezano za povratak izbjeglica Rohinja koje neće dobiti eksplicitne garancije za državljanstvo ili slobodu kretanja širom zemlje. 

UN je postigao preliminarni sporazum s Mijanmarom krajem maja s ciljem da se stotinama hiljada Rohinja muslimana koje se pobjegle u Bangladeš dozvoli siguran i dobrovoljan povratak u Mijanmar, s tim da nisu objasnili detalje sporazuma.

Izvor: Al Jazeera