Poplavljeni Makedonci još čekaju pomoć

Dio stanovnika iz okoline Skoplja, koji je prije mjesec i po pogodila poplava, još nije primio jednokratnu novčanu pomoć države.

Mnogi i dalje žive u privremenom smještaju, čekajući obnovu svojih domova. Pomoć im pružaju brojne međunarodne humanitarne organizacije. Vodena bujica nakon jakih kiša u augustu pogodila je gotovo 5.000 domaćinstava.

“Dvometarski val je došao brzo i uzeo nam sve”, prepričavaju stanovnici skopskog naselja Hasanbeg.

Fadil Rušiti i njegova porodica sretni su što su preživjeli poplavu koja ih je pogodila prije mjesec i po.

“U opasnosti je bila moja žena, bujica ju je odnijela i bratov unuk ju je spasio… Bila je u bolnici desetak dana”, kazao je Rušiti.

Utrka s vremenom

Svaka pomoć im je dobrodošla. Privremeno spavaju u studentskom domu, dan provode kod kuće. Kažu kako za sada nisu primili novčanu pomoć države. I porodica Đelila Iseinija je ostala bez kuće, ali i bez jednoga člana, 85-godišnjeg Kjazima.

“U sekundi je došla voda. Bio sam u Njemačkoj. Moja supruga je pokušala spasiti oca, ali i ona zamalo nije nastradala… četiri sata se borila. Očevo tijelo je sljedećeg dana pronašla vojska, na dva kilometara odavde”, rekao je Đelil Iseini.

Oštećenja Iseinijeve kuće su tako velika da su se i zidovi urušili. Kaže kako ni on do sada nije primio obećanu jednokratnu pomoć države od 500 eura, koja se počela isplaćivati prije dvije sedmice.

“Pre nekoliko dana Parlament je konsenzusom odredio 41 milion evra za potpuno obeštećenje nastradalih u poplavama. Sada se ljudi nadaju da će taj novac što pre stići do njih, kako bi mogli obnoviti domove pre početka zime”, javlja iz Skoplja reporterka Al jazeere Milka Smilevska.

Na terenu su i dalje brojni aktivisti, među kojima i članovi turskog Crvenog polumjeseca. Posjećuju pogođena područja i prave spisak stvari koje su potrebne porodicama – od bijele tehnike do hrane i higijenskih potrepština.

“Osnovni princip naše organizacije je solidarnost. Kod nas nema diskriminacije po etničkoj, jezičkoj ili vjerskoj liniji. Najvažnije nam je pomoći nastradalima. Tu smo zbog njih”, kazao je Utku Akbas iz ove humanitarne organizacije.

Stvaranje globalne mreže

Pomoć je pristigla i iz Rusije – agregati za struju, pumpe za ispumpavanje vode, ćebad i hrana. Ruski ambasador u Makedoniji Oleg Ščerbak kaže da su spremni dijeliti iskustva, znanje i tehnologiju u borbi protiv prirodnih katastrofa.

“Spremni smo raditi na stvaranju globalne mreže u borbi protiv elementarnih nepogoda, sa svim našim partnerima – i na bilateralnom, i na multilateralnom planu. Trebamo se ujediniti, imati globalni pristup, to odgovara svima nama”, kazao je on.

U poplavama је smrtno stradalo 22 ljudi, a materijalna šteta procijenjena je na najmanje 40 miliona eura.

Potrebno je vrijeme, kažu stanovnici pogođene regije, za obnovu domova, ali i lični oporavak, jer i dalje ne mogu iz misli izbaciti slike trenutka kada je priroda preuzela upravljanje njihovim životima.

Izvor: Al Jazeera