Poplavljenima u RS-u vaučeri ne pomažu

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u opticaju su vaučeri pomoću kojih građani, koji su uslijed poplava ostali bez ičega, u tačno određenim trgovinama mogu kupovati robu, uglavnom građevinski materijal, stolariju i namještaj.

Reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović je posjetila Velino Selo kod Bijeljine, gdje su gotovo sva domaćinstva dobila platne kartice, ali prilikom kupovine nailaze na probleme.

Bez gotovine, ali s platnom karticom Fonda solidarnosti RS-a, Branko Marjanović krenuo je u kupovinu. Na pitanje je li mu kartica validna, odgovara da jeste, odnosno da ju je tek dobio, prije dva dana.

Može se gledati, ali ne i kupiti

U jednoj od ukupno 11 trgovina u kojima bi na području Bijeljine, prema pravilu, mogao dobiti robu u vrijednosti 2.500 eura, želi pronaći nešto za svoju kuću. No, može samo gledati, ne i kupiti. Do daljnjeg, ni ovdje ne primaju vaučere, jer nakon velike potražnje za robom, vlasnici traže garancije Vlade RS-a ili banaka da će najkasnije za dva mjeseca dobiti novac.

“Ljudi su uložili velika sredstva, vidite, sami su napunili one svoje trgovine, ali sad se boje kako će ići u realizaciju između banaka, države i vlasnika prodavnica”, kaže ovaj stanovnik Velinog Sela.

Branko, koji je uslijed poplava izgubio sve, praznih ruku vraća se kući. Životu koji mu je tokom posljednja dva i po mjeseca, kaže, uzeo gotovo sve.

“Vidite, fali nam sve, gdje spavamo ja i supruga. Htjeli smo da nabavimo neke stvari na vaučere, no u međuvremenu nije to tô što smo mislili da jeste kad smo primali. Ili nema robe, ili još ne rade s vaučerima, ili neće da ih primaju. Svašta nešto, samo nije ono što smo mislili da ide glatko”, objašnjava Branko.

‘Prodao bih ga za manje novca’

“Najveći broj domaćinstava Velinog Sela, njih 130, dobilo je vaučere pomoću kojih bi mogli kupiti robu u vrijednosti blizu 2.500 eura. No, za najveći broj njih, pokazali su se potpuno neiskoristivim”, izvještava reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

U trgovini Slaviše Ivkovića plaća se pravim novcem. I sam je prije nekoliko dana dobio vaučer kao odštetu za potopljenu kuću i uništene stvari. Sada bi ga, kaže, rado zamijenio za manji iznos novca, ali niko neće.

“Radije bih je prodao za neku preterano manju svotu, za manje novca nego što je na njoj, jer bih bar otišao s tim novcem i odmah ga iskoristio”, kaže Slaviša.

Tako bi, kaže, mnogo lakše kupio i građevinski materijal, i laminat, i dijelove namještaja.

“Uzeo bih PVC stolariju, zato što je ona jeftinija, dolazi jeftinija od drvene stolarije, a nema mogućnosti da to uzmem. E sad, na koji način i šta, nemam pojma.”

Čeka se dogovor

Građani čije su kuće uništene rado bi imali mogućnost izbora – umjesto luksuznije robe koju nude ovlaštene trgovine, u bilo kojoj radnji izabrati najobičnije i mnogo jeftinije stvari.

“Nema to bogzna šta, ali eto da možemo dobit’ šta. Moramo sve da platimo, da vučemo sve to, a ne znam kako ćemo”, kaže mještanka Dragica Marjanović.

Ukoliko uskoro ne bude dogovora privrednika s Vladom RS-a i bankama, i Dragica će do daljnjeg ostati bez potrebnih stvari. Kao i većina mještana Velinog Sela, čekajući zimu i pomoć stranih donatora. 

Izvor: Al Jazeera