Popović demantuje KRIK: Nemam ‘offshore’ kompanije

Advokatska kuća 'Appleby', koju je Popović želio angažovati, u istrazi je otkrila različite kontroverze u vezi s Popovićevim poslovima, piše KRIK. (Tanjug)

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović saopštio je da nijedna njegova kompanija nije registrovana u of-šor zonama, koje se pominju u istraživanju ‘”Rajski papiri”.

“Sve moje kompanije registrovane su u Rusiji i Evropi. I, što je najvažnije, sve moje kompanije deklarisao sam kao nosilac državne funkcije u Agenciji za borbu protiv korupcije Republike Srbije”, naveo je Popović u izjavi za javnost.

Ministar ističe i da je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio svu svoju imovinu koju je stekao pre nego što je postao ministar u Vladi Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, renomirana konsultantska kuća PWC, koja ga savetuje već 20 godina, uputila mu je 2012. godine predlog za prenos jurisdikcije njegovih kompanija u of-šor zonu.

Međutim, predlog koji su mu uputili nikada nije realizovao, navodi Popović i dodaje:

“Ako postoji makar jedan dokaz da ovo što govorim nije tačno, pozivam učesnike u ovom istraživanju da ga odmah iznesu.”

Popovićeva imovina vrijedi više od 100 miliona dolara

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je na svom portalu da je među srpskim državljanima, koji su imali račune ili bili vlasnici kompanija u nekoj od of-šor destinacija i aktuelni ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović.

Dokumenta otkrivaju da Popovićevi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona, što ga čini ubedljivo najbogatijim političarem u zemlji, piše KRIK.

Informacije su, kako se navodi, izvučene iz materijala koji je procurio iz dve of-šor kompanije i registara 19 poreskih rajeva, a u koje je KRIK imao uvid, zajedno sa istraživačkim novinarima iz 95 medija.

KRIK navodi da je Popović, nakon što je 2012. postao potpredsednik Narodne skupštine, došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu of-šor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dve firme sa Ostrva Mana.

Advokatska kuća “Appleby”, koju je Popović želeo da angažuje, međutim, sprovela je istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji, piše KRIK i najavljuje da će narednih dana objaviti više detalja.

Popović, međutim, navodi da je u istraživanju “Rajski papiri” verovatno jedini pojedinac koji je stavljen u kontekst ovog istraživanja zbog nečega što mu je predloženo, a ne zbog nečega što je uradio.

“Ne stidim se svog materijalnog stanja. Nikada nisam krio svoju imovinu. Sve što sam stekao stekao sam na zakonit način, svojim radom i zalaganjem u prethodnih 25 godina, mnogo pre nego što sam postao ministar u Vladi Republike Srbije”, istakao je ministar Popović.

Široj javnosti u Srbiji Popović je postao poznat posle petooktobarskih promena 2000. godine, najpre kao uspešni biznismen iz Rusije, vlasnik kompanije ABS Holdings, koji je učestvovao i u privatizaciji pojedinih preduzeća iz Srbije.

U tom periodu uključuje se i u politiku, ulaskom u Demokratsku stranku Srbije Vojislava Koštunice.

Od Koštunice do Vučića

Od 2006. do 2014. obavljao je više državnih funkcija – potpredsednik Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju i Koordinacionog tela Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, poslanik i potpredsednik Narodne skupštine Srbije.

Posle parlamentarnih izbora 2014. godine, kada DSS nije prešao cenzus, podneo je ostavku na mesto potpredsednika stranke, a ubrzo i napustio DSS. U decembru 2014. osniva Srpsku narodnu partiju (SNP), čiji je i predsednik.

Na parlamentarnim izborima 2016. SNP je bio deo koalicije okupljene oko naprednjaka Aleksandra Vučića iako je ova stranka protiv priključenja Srbije Evropskoj uniji.

Na poziciju ministra bez portfelja dolazi u junu 2017, na predlog aktuelne premijerke Srbije Ane Brnabić.

KRIK podseća da posedovanje of-šor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumeva nužno nezakonite radnje.

Ipak, navode da takve kompanije, međutim, mogu da se koriste za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje vlasništva, pranje novca, kao i izbegavanje antimonopolskih zakona.

Dokumentacija na koju se poziva KRIK deo je materijala od 13,4 miliona dokumenata, nazvanih “Rajski papiri”, do kojih je došao nemački list ddeutsche Zeitung, a podelio ih je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara s partnerima, među kojima su Guardian, BBC i New York Times.

Dokumenta otkrivaju poslovanja i najbližih saradnika svetskih državnih zvaničnika – američkog predsednika Donalda Trampa, britanske kraljice, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, ali i velikih korporacija, među kojima su Nike i Apple, kao i jednog od osnivača kompanije Microsoft.

Izvor: Al Jazeera i agencije