Popovo polje krivi hidroelektrane za poplave

S novim padalinama i rastom vodostaja u Bosni i Hercegovini, vratili su se i strahovi stanovništva koje su u svibnju pogodile poplave.

Iako sada situacija nije alarmantna, ipak neka područja redovito, i bez obilnih padalina, bivaju poplavljena.

Tako je i u Popovom polju, koje je između tri hidroelektrane. Svaka u sastavu druge elektroprivrede, dvije iz dva bh. entiteta i jedna iz susjedne Hrvatske.

Mještani ih smatraju krivcima i traže odštetu za uništena dobra.

Više vode kroz Popovo polje ne može proći bez izlijevanja iz korita Trebišnjice. Akumulacija ponad Trebinja je puna.

‘Potrebna koordinacija’

Iako je razina vode malo opala, načelnik općine zabrinuto obilazi vodotok i poljoprivredne površine. Žrtve su nesređenog sustava.

“Tu je potrebna cjelovita koordinacija nadležnih ministarstava, elektroprivreda i agencija. Jasno, s korisnicima u slivu Trebišnjice i Hrvatske elektoprivrede. Nažalost, ta je koordinacija minimalna ili nikakva i posljedice toga su vidljive posljednjih godina”, kaže Andrija Šimunović, naćelnik Općine Ravno.

Ova situacija se godinama ponavlja, zbog čega poljoprivrednici traže sudsku zaštitu.

“Dosadašnjih godina voda je u Popovu polju izazvala desetke milijuna eura štete. Zbog poplava je moralo biti posjećeno 60 tisuća stabala voćaka. U Ravnom sada strahuju kako bi se to moglo ponoviti opet”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Zbog toga je sve manje nade u dobit od poljoprivrede, iako je klima pogodna za sve kulture.

Od toga se moglo dobro živjeti, sjeća se umirovljeni liječnik i bivši političar, koji iz Dubrovnika sve češće dolazi u rodno Ravno, gdje ima nasade voća.

“Moj pokojni otac imao je nasad oko 200 breskve. Ja sam od toga komotno završio medicinu. A ja sam imao 3500 tisuće. Koliko je to puta više.. .Nisam uspio od toga unučetu kupiti ni čokoladu. A zato jer su mi breskvu ubili vodom. Grabež za novcem i profitom. Ako ti je zakonom propisano koliko vode može biti pušteno Trebišnjicom, onda to poštuj”, kaže Jure.

Poljoprivreda ugrožena

No, kako nema ni kontrole ni koordinacije, poljoprivreda je ugrožena.

“Elektoprivreda RS-a i Hrvatska elektroprivreda se ponašaju gangsterski prema Popovu polju. Ne samo da nas oštećuju kao poljoprivrednike nego i proračun općine, županije i Federacije”, kaže Stana Burić, predsjednica Općinskog vijeća Ravno.

Kad je akumulacija ponad Trebinja puna, kao i kanali prema dubrovačkom Platu, višak se šalje u Popovo polje.

Istek vode iz polja zaustavlja se na hidroelektrani Svitava zbog Neretve, odnosno Čapljine i Metkovića.

U Ravnom kažu kako se tri elektroprivrede ne drže propisa, pa ih namjeravaju disciplinirati milijunskim tužbama.

No, zasad im opet stiže samo višak vode. 

Izvor: Al Jazeera