Popravljena crna kutija aviona EgyptAira

Crne kutije pronađene su 290 kilometara sjeverno od egipatske obale (EPA)

Popravljena je crna kutija sa podacima o letu aviona egipatske kompanije Egyptair, koji se prošlog mjeseca srušio u Sredozemno more, saopćila je egipatska istražna komisija.

Snimci iz crne kutije “uspješno su popravljeni u laboratoriji francuske agencije za istragu o nesrećama”, navela je komisija u saopćenju čime je, kako ocjenjuje AFP, povećana nada da će biti pronađeni dokazi o padu aviona.

Izvori iz odbora za istragu pada egipatskog aviona saopćili su, ranije ovog mjeseca, da su memorijske jedinice iz obje crne kutije aviona egipatske kompanije EgyptAir teško oštećene i da će biti potrebno “mnogo vremena i truda” da bi se popravile.

Ključni podaci

Podaci iz dvije crne kutije su ključni za pronalaženje objašnjenja o uzorku pada Airbusa A320, koji se srušio 19. maja pri letu iz Pariza za Kairo pri čemu je poginulo svih 66 putnika i članova posade.

Zasad ne postoje dokazi o terorizmu, prenosi AP.

Crne kutije pronađene su blizu 290 kilometara sjeverno od egipatske obale, na dubini od tri hiljade metara.

Automatske elektronske poruke koje je avion emitirao uoči pada u more pokazuju da su se u njemu aktivirali detektori dima.

Radar pokazuje da je avion prije pada skrenuo 90 stepeni ulijevo, te zatim 360 stepeni udesno, padajući s blizu 11 hiljada metara.

Izvor: Agencije