Porasli troškovi zaduživanja Španije

Novi protesti pred centralnom bankom Španije nisu isključeni (EPA)

Troškovi zaduživanja Španije porasli su budući da ubjedljiva izborna pobjeda opozicione Narodne partije, koja je obećala da će provesti radikalno smanjenje budžeta radi uravnoteženja javnih finansija, nije umirila finansijska tržišta.

Kamatna stopa na španske desetogodišnje obveznice porasla je tokom aukcije u ponedjeljak na 6,500 sa 6,345 posto, koliko je bila 18. novembra, prenosi AFP.

Razlika između prinosa na španske i njemačke obveznice, koje se uzimaju kao reper u eurozoni, skočila je na 4,58 procentnih poena, sa 4,33, koliko je bila u petak, uslijed toga što su investitori davali prednost sigurnijim njemačkim dužničkim hartijama.

Konzervativna Narodna partija, koju predvodi Mariano Rajoy, ostvarila je do sada najubjedljiviju pobjedu na izborima održanim u nedjelju, jer su glasači očajnički tražili nekoga ko bi učinio nešto po pitanju ogromne stope nezaposlenosti od 21,5 posto.

Španske akcije pale su više od 2 posto, budući da je tržištima jasno da nova vlada pred sobom ima gomilu problema koje treba prevazići da bi stabilizirala javne finansije i osigurala da Španija neće biti usisana u dužnički vrtlog eurozone.

“Pobjeda Rajoya bila je očekivana, tako da ta vijest nije donijela promjene na tržištima. Sada je na novoj vladi da pokaže da je zaista sposobna za promjene”, izjavila je Nordin Nam, strateg za obveznice francuske investicione banke Natixis.

“Nova vlada je saopćila da će uraditi sve što je u njenoj moći da se izbori s krizom, ali da neće biti čudotvornih rješenja, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju”, naveli su analitičari danske Saxo banke.

Novoizabrana španska vlada mora brzo reagirati da bi obezbijedila povjerenje investitora, izjavili su analitičari nakon što je bivša socijalistička vlada postala peta u eurozoni koju je oborila dužnička kriza.

Nervoza na tržištima

U Grčkoj, čiji su finansijski problemi pokrenuli tržišnu nervozu koja se sada osjeća širom svijeta, nastavak političkih previranja bacio je sjenku na trud novog premijera i tehnokrate Lukasa Papademosa da obezbijedi novu tranšu pomoći od Evrope, prenosi Reuters.

Troškovi zaduživanja Španije i Italije dostigli su neodrživi nivo prošle sedmice, prije nego što je Evropska centralna banka (ECB) intervenirala da stabilizira tržišta.


Mariano Rajoy [EPA]

Euro je u petak porastao, ali su evropske akcije zabilježile novi petosedmični minimum usljed strahovanja da je intervencija ECB-a samo privremeno rješenje.

Desničarska Narodna partija, koja je pobijedila na izborima u Španiji, obećala je da će se boriti da smanji sve veću nezaposlenost i jedan od najvećih budžetskih deficita u regionu.

“Prestat ćemo biti dio problema i postat ćemo dio rješenja”, izjavio je Rajoy nakon glasanja.

Analitičari su pozdravili rezultate španskih izbora, naglasivši da očekuju da će Rajoy, koji neće stupiti na funkciju premijera do decembra, brzo reagirati na pokretanju ekonomskog rasta.

“To bi moglo umiriti tržišta, ali dok nova vlada ne učini ono što je rekla da će učiniti ništa se neće promijeniti”, naveo je analitičar madridskog instituta Funkas Angel Laborda.

Evropska komisija (EK) će u srijedu predložiti mnogo oštriju kontrolu državnih budžeta, kao i studiju koja sadrži tri opcije za izdavanje zajedničkih obveznica 17 zemalja koje kao valutu koriste euro, ali bez zaključka ili prijedloga koja od te tri opcije bi mogla biti izabrana.

Izvor: Agencije