Porast islamofobije u posljednja tri mjeseca 2016.

Meta incidenata su bile džamije, islamski centri, pojedinci i muslimanske zajednice, kao i žene koje nose hidžab ili veo (Reuters)

Opservatorija za islamofobiju u okviru Organizacije islamske konferencije (OIK) saopćila je da je islamofobija dostigla zabrinjavajući nivo u posljednjem kvartalu 2016. godine, nakon kontinuiranog rasta posljednjih godina.

U najnovijem izvještaju, Opservatorija za islamofobiju navodi da su u tom periodu meta incidenata bile džamije, islamski centri, pojedinci i muslimanske zajednice, kao i žene koje nose hidžab ili veo.

Opservatorija za islamofobiju registrirala je 16 slučajeva vandalizma, paljenja džamija i molitvenih ustanova u Sjedinjenim Američkim Država, Kanadi, Njemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Holandiji, dodaje se u izvještaju, prenosi Tanjug.

Dolazak na vlast predsjednika SAD-a Donalda Trumpa izazvao je veliku zabrinutost među muslimanima u SAD-u, navodi Opservatorija, podsjećajući da je Trump još tokom kampanje izražavao negativan stav prema islamu i muslimanima.

Jačanje desničara

Opservatorija ocjenjuje i da je Trumpova pobjeda ojačala desničarske snage širom svijeta, pogotovo u Evropi, gdje desničarske stranke imaju sve veću podršku, prenosi Međunarodna islamska novinska agencija (IINA) sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji

Posebnu pažnju, kako se navodi u izvještaju, treba obratiti na Slovačku koja je u decembru donijela zakon kojim islamu onemogućuje da bude državna religija.

U zakonu piše da religija mora da ima 50.000 vjernika kako bi bila podobna za državne subvencije. Na prijedlog Slovačke nacionalne partije, zakon je prihvaćen dvotrećinskom većinom.

Ta stranka je također saopćila da mora učiniti sve da ubuduće spriječi gradnju džamija u zemlji.

Primijećen je i značajan val islamofobije u Izraelu, nakon što su predstavnici Kneseta usvojili “Mujezinov zakon” i time zabranili vjerskim vođama da koriste zvučnike ili sisteme javnog obraćanja kako bi okupili vjernike, navodi se u izvještaju.

Pozitivna djela

Iako je svrha zakona smanjenje buke, u zakonu se navodi i jedna klauzula koja šteti vjerskoj slobodi. Opservatorija vjeruje da je zakon usmjeren na muslimane.

Što se tiče pozitivnih djela, Opservatorija pozdravlja odluku Kanade da osudi islamofobiju i prepozna da ekstremisti nisu predstavnici vjere.

Također, ukazuje Opservatorija, zvuči kao paradoks ali zemlje u kojima je stepen islamofobije najizražajniji također najviše sprovode mjere protiv islamofoba.

U SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu vandali, islamofobi i kriminalci se hapse, optužuju, osuđuju i šalju u zatvor za svoja nedjela, navodi Opservatorija za islamofobiju.

Uprkos porastu islamofobije, izvještaj ukazuje i da postoje začeci međuvjerskog dijaloga, pogotovo u SAD-u, Britaniji, Italiji, Indiji i Vatikanu.

Izvor: Agencije