Porast siromašne djece u Kanadi

Jedno od sedmero djece u Kanadi živi u siromaštvu (EPA)

Siromaštvo koje pogađa djecu u Kanadi pogoršalo se posljednjih deset godina, izjavila je u petak jedna zvaničnica Ujedinjenih naroda po povratku iz ove zemlje, prenosi Fena.

“Ovo je pravo pogoršanje u odnosu na situaciju od prije deset godina”, kazala je potpredsjednica UN-ovog Odbora za prava djece Marta Mauras navodeći podatke Fondacije Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), prema kojim jedno od sedmero djece u Kanadi živi u siromaštvu.

Situacija je još gora kod starosjedilaca pošto jedno od četvero djece živi u siromaštvu, prema podacima UNICEF-a.

Kanada je na 24. mjestu među 35 najrazvijenijih država na svijetu, saopćila je fondacija.

Prava djece

Organizacije za zaštitu dječjih prava pozvale su Martu Mauras u Kanadu da ispita provođenje Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djece u ovoj zemlji.

Ona je u saopćenju podsjetila da je odbor u septembru bio “zabrinut” zbog odsustva poboljšanja koje se odnosi na stopu siromaštva kanadske djece i to zbog ponavljanja nekih zdravstvenih problema, ako što su gojaznost i mentalna oboljenja, kao i zbog neodgovarajućeg karaktera mehanizama nadzora koji bi omogućio da se prati život djece”.

“Problemi kao slab kvalitet službi socijalne pomoći za djecu, naročito u slučajevima djece bez doma, porodično nasilje, zastrašivanja i mentalne bolesti pogađaju autohtonu i afro-kanadsku djecu, djecu imigranata i djecu koja imaju neki hendikep”, precizirala je Mauras.

Izvor: Agencije