Porastao broj turista u Vatikanu

I dok se papa Benedikt XVI priprema da odstupi, turisti su nagrnuli u Rim. Kako izvještava Andrew Simmons, ulice oko Vatikana pune su posjetitelja – broj turista je porastao tokom priprema za konklavu koja će izabrati novog papu.

Vodiči i trgovci kažu da se već osjeti porast broja turista i da će ih biti sve više.

“Pogledajte naokolo, sve je puno ljudi. Mislim da cijeli svijet s velikim interesovanjem prati ko će biti sljedeći papa”, kaže Simone di Filippis, vlasnik turističke agencije.

Trgovina religijom, ne uvijek ukusna, u punom je zamahu. Zalihe pape Benedikta se prazne.

U trgovini kažu da odlazeći papa i onako nikad nije bio naročito popularan, a Papa Ivan Pavao II dominira u svim trgovinama.

Trgovci kažu da se nadaju da će novi papa biti popularan kao Ivana Pavao II. No, takav stav se ne sviđa svima, a ponajmanje bivšem poglavaru Katoličke crkve u Engleskoj i Walesu, koji pokušava uteći od gužve.

‘Nije važna popularnost’

“Meni nije važna popularnost, meni je važno da li je Papa svoj posao radio vjerno i s ljubavlju. Kao pastir, papa Benedikt je upravo to i učinio”, govori kardinal Cormac Murphy-O'Connor.

“Graja na ulicama oko Trga Sv. Petra mnogo se razlikuje od šoka i tuge zbog odlaska pape Benedikta 16-tog. Ovdje se sve vrti oko svježeg posla”, izvještava Simmons iz Rima. 

Mnogim turistima koji dolaze ovdje to se ne sviđa.

“Mislim da je Rim prilično komercijalan, gdje god krenete prodaju krunice i religiozne predmete. Možda su ljudi zaboravili na stvarnu, duhovnu stranu religije”, govori Nuala Murphy, turistkinja.

Ona je možda u pravu, ali to neće promijeniti činjenicu da industrija papinske robe pokušava izvući što veću korist od promjena u Vatikanu, bilo to ukusno ili ne.

Izvor: Al Jazeera