Poraz u prvom meču obično znači kraj za Real

Sinoć su Madriđani izgubili 1:2 od Juventusa u Torinu, a da li će ponovo okončati takmičenje u polufinalu - vidjet će se 13. maja (AP)

Premda je najtrofejniji klub sa čak deset naslova prvaka Europe, Real Madrid u svojoj historiji nikada nije nadoknadio poraz iz prve utakmice polufinala Kupa ili Lige prvaka.

Gotovo nestvarno zvuči podatak da su „Kraljevi“ sedam puta poraženi u prvim susretima polufinala elitnog takmičenja „Starog kontinenta“ i svih sedam puta je ispao. Tri puta je Real ispao od Bayerna, te po jednom od Borussije Dortmund, Barcelone, Manchester Uniteda i Ajaxa.

Prvi put Realu se to dogodilo 1968. godine. Manchester United je u prvom susretu polufinala na Old Traffordu pobijedio 1:0 golom Georgea Besta.

Uzvratni susret ponudio je sjajan nogomet, a na kraju je završilo 3:3. Real je vodio 2:0 i 3:1, no „Busbyjeve bebe“ su izborile remi, a potom u finalu pobijedile Benficu 4:1 i donijele prvi naslov prvaka Europe u Englesku.

Posrtaji protiv Bayerna

Pet godina kasnije Real je u polufinalu zapeo protiv Ajaxa predvođenog Johanom Cruyffom. „Kopljanici“ iz Holandije su pobijedili u obje utakmice. U Amsterdamu je bilo 2:1, a u Madridu 1:0. Ajax je u kasnijem finalu slavio protiv Juventusa, također sa 1:0.

Iduće Realovo posrtanje u polufinalu dogodilo se 1987. godine protiv Bayerna. Bavarci su na krilima Lothara Matthausa u Minhenu deklasirali „Kraljeve“ 4:1, a potom u uzvratu izgubili s minimalnih 0:1 što je bilo dovoljno za plasman u finale. U završnom okršaju, Bayern je izgubio od Porta (1:2).

Njemački velikan je presudio Realu i u polufinalu 2001. godine. U prvom susretu na Santiago Bernabeu Bayern je pobijedio 1:0, a u Njemačkoj 2:1. Bavarci su te sezone otišli do kraja nakon što su u finalu pobijedili Valenciju nakon izvođenje kaznenih udaraca.

Od 2011. do 2013. Real je tri puta uzastopce stizao do polufinala i svaki put izgubio prvu utakmicu i potom ispao. I to od Barcelone, Bayerna i Borussije Dortmund.

U aprilu 2011. Real je uništio Leo Messi koji je zabilježio oba gola u Barcinoj pobijedi 2:0 na Bernabeu. U uzvratu je bilo 1:1. Katalonci su potom osvojili LP trijumfom protiv Manchester Uniteda (3:1).

Poraz od Juventusa

Sezonu kasnije Real je ponovo u polufinalu ispao od Bayerna, no ovoga puta nakon „lutrije jedanaesteraca“. U prvom susretu njemački velikan je na Allianz Arena pobijedio 2:1, a identičnim rezultatom je Real slavio u Madridu. Prilikom izvođenja jedanaesteraca Bayern je slavio 3:1, a tragičari su bili Kaka, Ronaldo i Ramos.

Bayern je u polufinalu imao sreće s kaznenim udarcima, no u finalu je na isti način izgubio od Chelseaja.

Posljednji put Real je poražen u polufinalu 2013. od Borussije Dortmund. U prvom susretu je Borussija na Westfalenstadionu pobijedila 4:1, a u revanšu je Real pobijedio u Madridu s nedovoljnih 2:0.

Borussija je u finalu izgubila od Bayerna (1:2).

Sinoć su Madriđani izgubili 1:2 od Juventusa u Torinu, a da li će ponovo okončati takmičenje u polufinalu – vidjet će se 13. maja.

Izvor: Agencije