Poreski šok za srednju klasu u Francuskoj

Srednja klasa bila ključna za pobjedu predstavnika socijalista Francoisa Hollandea (EPA)

Poreski šok u Francuskoj pogodit će srednju klasu, koja je ove godine bila pošteđena, jer će morati platiti dvije trećine od 16 milijardi eura dodatnih poreza predviđenih za 2013.

Dok traje rasprava o budžetu za 2013. u francuskoj Skupštini, poslanici desnice, Unije za narodni pokret UMP, oštro kritiziraju nove mjere socijalisticke Vlade predviđene za narednu godinu, tvrdeći da će povećanje poreza ugroziti životni standard srednje klase, prenio je francuski portal Atlantico.

Osjetljiva tema

Diskusija koja se trenutno vodi u francuskom Parlamentu je veoma osjetljiva tema, jer je srednja klasa koja je zastupljena između 30 i 60 posto u francuskoj populaciji, bila ključna za pobjedu predstavnika socijalista Francoisa Hollandea na ovogodišnjim predsjedničkim izborima. 

Srednjoj klasi, kako objašnjava Francois Tripet, francuski stručnjak za poresku politiku i autor djela „Poresko pravo Francuza i nasljedni trustovi Anglosaksonaca“, pripadaju osobe sa mjesečnim neto primanjima između 1.500 i 3.000 eura.

Smatra se da samac sa mjesečnom platom od 1.500 eura ili četvoročlana porodica sa primanjem od 6.000 eura, pripadaju srednjoj klasi. 

Francuska srednja klasa, koja predstavlja blizu 50 posto populacije u periodu od 1999. do 2010. nije osjetila pad kupovne moći, čak je došlo i blagog rasta. 

Prema podacima Ministarstva finansija, srednja klasa je dugo bila pošteđena rasta poreza, ali je s druge strane imala veoma malu korist od rasta javnog duga proteklih decenija. 

Prema mišljenju Tripeta, srednja klasa će biti pogođena uvođenjem poreza na prekovremeni rad, povećanjem izdvajanja za socijalno i penziono osiguranje, što će utjecati na pad životnog standarda u prosjeku od tri posto, ali zavisno od slučaja do slučaja ona će se kretati od jedan do deset posto. 

Francuska srednja klasa, koja predstavlja blizu 50 posto populacije u periodu od 1999. do 2010. nije osjetila pad kupovne moći, čak je došlo i blagog rasta. Prema podacima Ministarstva finansija, srednja klasa je dugo bila pošteđena rasta poreza, ali je s druge strane imala veoma malu korist od rasta javnog duga proteklih decenija. 

Tripet smatra da će srednja klasa biti na udaru nove poreske politike, jer da bi ostvarili svoj cilj smanjenja deficita na tri posto bruto domaćeg proizvoda ima samo tri opcije – pojačati pritisak na najbogatije, smanjiti javnu potrošnju ili ubirati veći porez od najbrojnije srednje klase.

Prema mišljenju francuskog stručnjaka za poresku politiku, viša klasa broji samo devet posto populacije, jedan posto najbogatijih i devet posto imućnih, a osim toga, ona je već bila na udaru finasijskog šoka pri kraju mandata prethodnog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i početkom mandata sadašnjeg predsjednika Hollandea, tako da je njena sposobnost da apsorbira novi fiskalni udar prepolovljena.

Ekonomska politika

Visoka klasa, osim toga, već navikla na poreske udare, priprema se za načine izbjegavanja poreza, što ne treba miješati sa utajom poreza koja je kažnjiva.

Pribjegavanje smanjenju javnih troškova je posljednja solucija na koju je spremna Socijalistička partija, jer se to kosi sa njihovom ekonomskom politikom privrednog oporavka iz dužničke krize u Evropi.

Prema riječima Tripeta, to znači da ostaje srednja, najbrojnija i najtolerantnija klasa, dosada pošteđena, da podnese najveći teret nove ekonomske politike socijalističke Vlade predsjednika Hollandea.

Izvor: Agencije