Oglasi

Porez na transakcije uvodi 11 zemalja EU-a

Odluka stupa na snagu za nekoliko mjeseci, a banke se oštro protive uvođenju poreza.

U utorak je 11 ministara finansija Evropske unije (EU) dalo zeleno svjetlo uvođenju poreza na finansijske transakcije.

Odluka će stupiti na snagu za nekoliko mjeseci, nakon što se provedu neophodne reforme porezne politike unutar zemalja potpisnica sporazuma.

Nakon skoro godinu dana rasprave odlučeno je da Francuska, Njemačka, Grčka, Portugal, Belgija, Estonija, Italija, Španija, Slovačka i Slovenija za svaku trgovinu dionicama i obveznicama naplaćuju porez od 0,1 posto vrijednosti transakcije, te 0,01 posto od vrijednosti trgovine finansijskim derivatima.

"Uvođenjem poreza mi ne tvrdimo da znamo kakav će biti ishod. To znači da možemo raditi zajedno i da možemo biti uzor. Vidjet ćemo koliko ljudi će učestvovati. Za sada će sarađivati 11 zemalja, ali ko zna, možda nam se još zemalja pridruži, poput možda Holandije“, kaže Maria Fekter, ministrica finansija Austrije.

Euroskeptična Češka odbila je uvođenje poreza, kao i najveći finansijski offshore centri, poput Luksemburga i Kipra.

Banke najveći protivnici

Tu je i Velika Britanija koja je također rekla „ne“, ali ko god iz ovih 11 država bude htio trgovati na londonskoj berzi, neće se izvući od plaćanja poreza.

Švedska smatra da će investitori svoj novac odnijeti na druge berze, a njemački ministar finansija Wolfgang Schauble, jedan je od najvećih zagovornika poreza, smatra da će se smanjiti špekulacije na berzama.

"Podržat ćemo druge zemlje da uvedu porez, ali mi u tome nećemo učestvovati", rekao je švedski ministar finansija Anders Borg.

Procjene su da će ovaj porez u evropske kase godišnje donositi blizu 35 milijardi eura prihoda. Još nije poznato za šta će se ta sredstva koristit, ali jedna od opcija je da će ga ubirati Evropska komisija i koristiti za finansiranje Fonda za pomoć bankama eurozone.

Uprkos tome, banke su najveći protivnici uvođenja poreza na finansijske transakcije.

Izvor: Al Jazeera