Poreze u Britaniji najmanje plaćaju najveći

Britanski parlament raspravljat će uskoro o grupi velikih multinacionalnih kompanija kojima se spočitavaju malverzacije unutar poreskog sistema ove zemlje.

Nevladini aktivisti otkrili su da su firme poput Starbucksa, izbjegle plaćanje milijardi poreza, ostavljajući veliku rupu u državnom budžetu.

U zadnje tri godine Starbucks nije platio porez na prihode od prodaje vrijedne skoro dvije milijarde dolara. 

Globalna tehnološka kompanija Google je prošle godine zaradila četiri milijarde dolara od prodaje u Velikoj Britaniji, no za poreze je izdvojila svega 5,4 miliona dolara. Online trgovac Amazon nije platio porez 2010. godine uprkos zaradi od preko pet milijardi dolara.

Izbjegavanje poreza u duhu zakona

No, nijedna od ovih kompanija nije prekršila zakon. Oni samo koriste njegovu nedorečenost kako bi umanjili svoje porezne troškove, kaže reporter Al Jazeere Laurence Lee.

Ove multinacionalne korporacije bave se potpuno različitim stvarima. Starbucks prodaje kafu na glavnoj ulici, Amazon prodaje sve i svašta, Google ljudima olakšava život. Ali ono što im je zajedničko je da su to veoma uspješne i bogate kompanije koje već godinama plaćaju niske poreze Velikoj Britaniji i drugim zemljama, i to u vrijeme kad mnogim zemljama ponestaje novca.

Političari su zato odlučili saznati čime komapnije to opravdavaju.

 Natjerati multinacionalne kompanije da plate porez moglo bi lako postati rješenje za evropsku finansijsku krizu.

“Zavisite od svoje sposobnosti da pronađete dobro mjesto, s cestama na pravom mjestu. I vjerovatno najgora stvar je što i vi i gospodin Alstead (Starbucks) zapošljavate ljude uz možda minimane plaće, ako imamo sreće, i onda mi platiše poreza pokupimo i te račune. Mi vraćamo mnogo novca ljudima, a vi ne plaćate dovoljno poreza za našu ekonomiju. To nas sve opterećuje”, kaže Margaret Hodge iz Komisije za javno računovodstvo britanske Vlade.

Predstavnici Googlea, Amazona i Starbucksa nisu imali puno reći u svoju odbranu osim uobičajenih izjava da ništa od onoga što rade nije ilegalno.

No, poznato je da se kompanije prijavljuju u mjestima s niskim porezom poput Irske ili Luksemburga kako bi izbjegle plaćanje taksi na proizvode koje prodaju u Britaniji. 

Porezna utočišta

„Naravno, poštivati zakon je jedna stvar, a djelovati u njegovom duhu je nešto drugo. Ono što pogoršava mišljenje javnosti ovdje i, bez sumnje, na drugim mjestima je to da, dok se vlasnicima malih biznisa izvači i posljednji novčić za porez, velike kompanije zapošljavaju armiju advokata kako bi izbjegli plaćanje, čime se stiče dojam da ne rade za šire dobro“, kaže Lee.

Protivnici ovoga pokušali su postidjeti velike kompanije videom koji prikazuje upad aktivista na konferencijsku večeru o izbjegavanju plaćanja poreza, a na kojoj je počasni gost prvi čovjek Vladine porezne uprave. 

Stephen Reid, aktivista Grupe za poreske reforme kaže: “Britanija ima veliki uticaj na mrežu ‘poreznih utočišta’. Mnogi od njih su na otocima, poput Kariba, povezani sa Britanijom na više načina, tako da britanska Vlada može mnogo utjecati na gašenje njihovih poreznih ušteđevina. Ne nedostaje načina da se ovo riješi, ali nje riječ o nedostatku političke volje.”

Ukoliko bi velike kompanije platile koliko trebaju, Velika Britanija bi gotovo izbjegla deficit, a Vlada ne bi morala praviti tolike rezove. Natjerati multinacionalne kompanije da plate porez moglo bi lako postati rješenje za evropsku finansijsku krizu.

Izvor: Al Jazeera