Porodicama predata tijela iz Rudnice

Rodbini predati posmrtni ostaci 21 osobe iz Čikatova, od kojih je 19 iz iste porodice (Anadolija)

U Departamanu sudske medicine u Prištini danas su predata tijela 21 identifikovane osobe, pronađene u masovnoj grobnici u Rudnici, kod Raške.

Žrtve su Albanci iz sela Čikatovo u opštini Glogovac, a ubile su ih srpske vojne i paravojne formacije tokom rata 1999. godine. Sahrana će se obaviti sutra u Čikatovu, javlja agencija Anadolija. 

Arsim Gerxhaliu, direktor Instituta sudske medicine kazao je da su porodicama predati posmrtni ostaci 21 osobe iz Čikatova, od kojih je 19 iz iste porodice.

“Od ovih 21 slučajeva, 19 su iz porodice Morina, jedan iz porodice Demaku i jedan iz porodice Nika. Svi pripadaju grupi, kao i žrtve iz Rezala, pronađenoj u Rudnici, kod Raške, prošle godine. Od 53 pronađenih, identifikovane su 52 osobe”, kazao je Gerxhaliu.

On je i mještane Čikatova, kao i iz Rezala, pozvao da pomognu u identifikaciji preostale pronađene osobe, koja nije povezana ni sa jednom porodicom i možda je bila gost ili je pronašla sklonište u tim selima.

Gerxhaliu je dodao da njegova ekipa neće stati sa potragom zato što se na Kosovu i dalje puno ljudi vodi kao nestalo.

“Ubrzo ćemo ići i iskontrolisati, zajedno sa ekipom EULEX-a, još dve druge lokacije između Rudnice i Novog Pazara”, kazao je Gerxhaliu.

U maju na teren

Po njegovim riječima, rad na iskopavanju je tijesno povezan sa atmosferskim prilikama i u planu je da se u maju izađe na teren i počne kontrola tih lokacija.

Tarja Formisto, ekspertkinja antropologije, koja je sve vrijeme radila sa kosovskom ekipom, izjavila je da će se pomoć od Međunarode komisiji za nestala lica, nastaviti, ali da se čeka dozvola iz Srbije.

“Naši radovi će se nastaviti. Čekamo odluku suda iz Srbije pošto se radi o teritoriji Srbije i onda ćemo nastaviti potragu”, kazala je Formisto.

Prije dvije nedjelje je sahranjeno 28 žrtava iz sela Rezale, koja su također, pronađena u masovnoj grobnici u Rudnici, kod Raške.

Proces pronalaženja tijela u masovnoj grobnici kod Raške započet je još 2003. u vrijeme UNMIK-a, kada je prvi put izvršena kontrola, ali se tada nije došlo do rezultata.

Konkretna iskopavanja su počela aprila prošle godine i pronađena su 53 tijela. Na Kosovu se još uvijek kao nestalo vodi 1.653 osoba.

Izvor: Agencije