Porodice otetih kritikuju Vladu Srbije

Dvoje državljana Srbije koji su oteti u Libiji prije tri mjeseca živi su i dobro, rekao je premijer Srbije. Naveo je kako niko sa sigurnošću ne može reći kada će biti oslobođeni i tvrdi da za njih nije tražen otkup, niti je otmica politički motivirana. Istovremeno njihove porodice uputile su kritiku vlasti jer kažu, niko ih ne obavještava o njihovoj sudbini.

Šezdesetšest dana je prošlo od otmice Jovice Stepića. Njegova kćerka, zet i unuk i dalje čekaju bilo kakvu službenu informaciju o njemu. Niko iz države, kažu, nije im se obratio.

„Normalna je stvar da verujemo da je živ i da će da se vrati živ. Ali ako neko nešto zna, znači treba prvo da obavesti porodicu“, rekla je Olivera Stepić, kćerka otetog Jovice Stepića.

Jovica Stepić u Libiji radi, kažu, već 37 godina, kao vozač ambasade. Rijetko je dolazio u Srbiju. Zet Bojan kaže da je posljednji put bio u selu prošle godine, kada je produžio pasoš. Pita kako još niko nije tražio otkupninu.

„Neko tu nekoga pokriva ili sakriva, jer da je bio pravi smisao otmice ne bi oteli obična dva radnika, a ambasador da prođe bez ogrebotine bez ičega niti se traži otkup niti išta meni je sve ovo nejasno i nelogično“, kazao je Bojan Mihajlović, zet Jovice Stepića.

Saznanja isključivo iz medija

Olivera i Bojan sve informacije o ocu i zetu saznaju iz medija. Posljednja je stigla od premijera Srbije, koji je novinarima rekao da su oteti državljani živi i da su dobro. Ali napretka u pregovorima sa otmičarima, preko posrednika, nema.

Porodica ne razumije zašto im predstavnici Vlade Srbije ovu vijest nisu prenijeli lično, prije obraćanja premijera medijima.

„Sve su to neke dečije pričice i ništa nije jasno, mogao se bar kada je bilo punih dva meseca da se oglasi, da kontaktira da kaže ako već ima te snimke, da nam kaže da se ne sekiramo. Svaka topla reč bi značilo nešto, meni ovo izgleda mnogo neiskreno“, navodi zet Jovice Stepića.

Slađana Stanković službenica ambasade i vozač Jovica Stepić oteti su 8. novembra prošle godine nakon napada na kolonu vozila, u kojoj je bio i ambasador Srbije Oliver Potežica u libijskom gradu Sabrata. Nepoznate osobe tada su njih dvoje izvukle iz automobila i odvezle ih u nepoznatom pravcu.

Izvor: Al Jazeera