Porodice sumnjičave o ostacima nestalog aviona

Iako je malezijska vlada potvrdila da ostaci pronađeni prošle sedmice na otoku u Indijskom okeanu pripadaju nestalom Boeingu 777 Malaysia Airlinesa, porodice kineskih putnika smatraju da to nije istina.

Mnogi od ukupno 239 nestalih osoba, kineski su državljani.

Već šesnaest mjeseci njihove porodice žive između nade i očaja. Pokušaj nasilnog ulaska u prostorije Malaysian Airlinesa bio je čin nekoga ko više nema šta da izgubi.

Ne vjeruju aviokompaniji

Saopštenje malezijske vlade porodicama kineskih žrtava nije donijelo ni smiraj ni olakšanje. Neki čak smatraju da su ostaci aviona podmetnuti na otoku Reunion.

“Mislim da nas lažu. Kako to da nisu pronašli neke od lakših predmeta – stolice, prtljag i druge predmete…”

“U ovom trenutku ništa ne vjerujemo. Avion je imao satelitski lokator. Aviokompanija nam ne želi reći istinu, zato im ne možemo vjerovati.”

“Potraga se nastavlja. Slažemo se sa malezijskim kolegama da se mora doći do istine, a uskoro počinjemo sa realizacijom sljedeće faze potrage”, kazao je Wang Yi, ministar vanjskih poslova Kine.

Ali, još nije jasno u čemu se ogleda sljedeća faza. Analiza okeanskih struja ukazuje da timovi vrše potrage na odgovarajućem mjestu, ali radi se o nepreglednim površinama u indijskom okeanu. Ipak, australijski premijer je optimista.

“Sve ukazuje na to da smo prvi put ostvarili napredak u rješavanju ove misterije”, tvrdi Tony Abbott, premijer Australije.

Malezijski premjer tvrdi da ostaci pronađeni na malom francuskom otoku bez sumnje pripadaju avionu na letu MH 370.

“Sa žaljenjem moram reći da je tim međunarodnih stručnjaka nepobitno utvrdio da ostaci pronađeni na otoku Reunion pripadaju avionu na letu MH370”, rekao je malezijski premijer Najib Razak.

Čvrsti dokazi

Nakon što je pronađeni dio avionskog krila prebačen u Francusku na analizu, stručnjaci su bili donekle suzdržani u vezi sa nalazima do kojih su došli.

“Stučnjaci smatraju da postoje čvrsti elementi koji ukazuju na to da dio krila pronađen na otoku Reunion doista pripada avionu na letu MH370”, zaključio je Serge Mackowiak iz pariškog Tužilaštva.

Međutim, ljudi u to ne vjeruju. Nakon 16 neizvjesnih mjeseci od kada je putnički avion nestao, psihički su iscrpljeni.

“Porodice žrtava očekuje još jedan emocionalno težak dan. U petak je predviđen sastanak iza zatvorenih vrata sa direktorom Malaysian Airlinesa. Postaviće mnoga pitanja, ali gotovo je sigurno da neće dobiti puno odgovora”, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Adrian Brown.

Izvor: Al Jazeera