Porodice u regiji tragaju za više od 11.000 nestalih

Međunarodni dan nestalih obilježava se u zemljama regije. Od ukupnog broja nestalih u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, pronađeno je oko 28.000

Za više od 11.000 još se traga.

U Bosni i Hercegovini traži se najveći broj nestalih – 7.000 od 30.000, koliko ih je nestalo tijekom rata.

Prema podacima Međunarodnog povjerenstva za nestale, u Hrvatskoj je nepoznata sudbina 2.000 ljudi, što je trećina od ukupnog broja nestalih u toj zemlji. 

Beograd i Priština tragaju za oko 1.700 osoba na prostoru Kosova.

Šezdeset sedam osoba i dalje se smatra nestalim u Crnoj Gori. U Makedoniji nije pronađeno još 16 osoba. 

Polaganjem cvijeća na spomenik nestalima, u Prištini je obilježen Međunarodni dan nestalih. Udruge i obitelji nestalih zahtijevaju od kosovskih institucija i međunarodne zajednice da od vlasti u Srbiji traže otkrivanje podataka o nestalim osobama.

Prema podacima Vladinog povjerenstva za nestale, od završetka rata 1999. godine identificirano je više od 2.500 tijela.

Bajaram Qerkini iz Udruženja porodica nestalih lica na Kosovu rekao je: “Apelujemo na institucije Kosova da budu odlučnije u svojim zahtjevima prema međunarodnoj zajednici, od koje tražimo da nam ne drži govore nego da nam pomogne, da vrši pritisak na Srbiju kako bismo saznali gdje se nalaze članovi naših porodica.”

‘Nema novih informacija’

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović kaže da se od sukoba na prostoru bivše Jugoslavije 10.416 ljudi još vodi kao nestalo, a da Srbija traga za više od četiri tisuće osoba.

Napominje kako rasvjetljavanje njihovih sudbina otežava činjenica da u istrazi nema novih informacija. Rješenje tog problema, ističe, bitan je preduvjet za stabilizaciju stanja u regiji.

Kako Odalović navodi, Republika Srbija je učinila sve što je od nje traženo. Na njezinom području, kaže, nema nijednog neistraženog grobnog mjesta. 

“Republika Srbija je na svojoj teritoriji ekshumirala iz poznatih izmeštenih grobnica 899 tela kosovskih Albanaca. Republika Srbija je ekshumirala 450 tela koja su rečnim tokovima, Savom i Dunavom, u periodu ‘91-95.godine doplovila na teritoriju Republike Srbije, tada tu sahranjena, obdukovana, i kasnije kao NN tela ekshumirana. I mi možemo svakog da pogledamo u oči bez imalo ni profesionalnog, ni humanitarnog, ni civilizacijskog, ni političkog stida”, tvrdi Odalović.

Izvor: Al Jazeera